Opinie

De KNVB neemt pioniersrol met videoarbitrage en dat werd hoog tijd

Het is nog maar een test, maar het kan een belangrijke stap worden waarmee de voetbalsport zich aansluit bij moderne ontwikkelingen die in andere sporten al gemeengoed zijn. Het inschakelen van elektronische hulpmiddelen bij het beoordelen van arbitrale beslissingen. Sporten als hockey, volleybal, tennis, cricket en rugby gingen het voetbal allang voor, elk op hun eigen manier.

Afgelopen woensdag- en donderdagavond werd in de Amsterdamse Arena en de Rotterdamse Kuip geëxperimenteerd met de ‘video assistent referee’. Een hulpscheidsrechter die met behulp van tv-beelden live de arbiter op het veld adviseert over de juistheid van sommige beslissingen.

Het experiment had al meteen invloed: in de bekerwedstrijd tussen Ajax en Willem II werd na een grove overtreding een gele kaart omgezet in een rode.

Al eerder, in september, waren Nederlandse scheidsrechters aan de slag met deze elektronische hulpmiddelen bij de interland Italië-Frankrijk. Het ‘team-Kuipers’ kreeg toen de assistentie van twee collega’s die in een speciale bus alle camerabeelden van de wedstrijd kregen voorgeschoteld. Het leidde ertoe dat Kuipers in een bepaalde situatie volstond met een gele kaart waar hij eerder naar een rode neigde en in een ander geval besloot geen penalty te geven bij een vermeende handsbal.

Het zijn dus beslissingen die van grote invloed op het spelverloop kunnen zijn. Het menselijke oog schiet tekort als het gaat om waarnemingen bij twijfelgevallen. Op de Olympische Spelen vorige maand in Rio de Janeiro werden bij sporten als hockey en volleybal diverse malen beslissingen van de scheidsrechter(s) teruggedraaid aan de hand van videobeelden. Anders dan bij het voetbalexperiment konden ook de spelers of de coach om inschakeling daarvan vragen – en terecht. Essentieel is dat deze hulpmiddelen ervoor zorgen dat sporters arbitrale beslissingen sneller accepteren en dat anderzijds de scheidsrechter zijn of haar feilbaarheid kan toegeven zonder zich te blameren.

De KNVB valt te prijzen voor zijn pioniersrol bij de introductie van videoarbitrage. Ook in andere landen zullen er testen worden gedaan, evenals op het WK voor clubteams in december in Japan. Dat toernooi wordt verspeeld onder auspiciën van FIFA.

De spelregelcommissie van deze wereldvoetbalbond, de IFAB, zal vervolgens beslissen of het systeem met de video-assistent officieel wordt ingevoerd.

Naar verwachting zal dat besluit in 2018 of 2019 worden genomen.

Dat is rijkelijk laat; maar het is te hopen dat de IFAB, ondanks haar behoudende imago, het voetbal eindelijk zal aansluiten op de 21ste eeuw.