Charlotte

Politie geeft beelden vrij van fatale schietpartij VS, maar vraagtekens over toedracht blijven

De politie van de Amerikaanse stad Charlotte heeft beelden vrijgeven van de schietpartij die de 43-jarige zwarte Keith Lamont Scott dinsdag fataal werd, en waarover grote ophef is ontstaan. De beelden laten niet zien of Scott een wapen droeg.

Wel is te zien dat Scott uit een auto stapt en met zijn armen langs zijn lichaam achterwaarts bij de auto vandaan loopt. Vervolgens schieten de agenten hem neer. De beelden zijn afkomstig van de dashcams en bodycams van de agenten.

Ook heeft de politie foto’s vrijgegeven van een geladen pistool dat gevonden zou zijn op de plaats delict. Op het pistool heeft de politie Scotts vingerafdrukken gevonden. Volgens de politie had Scott ook marijuana bij zich.

Korpschef Kerr Putney had zaterdag op een persconferentie aangekondigd dat de politie met „onweerlegbaar bewijs” zou laten zien dat de oorspronkelijke theorie van de politie de juiste is. De advocaat van Scotts familie zegt dat de nieuwe beelden juist meer vragen oproepen dan beantwoorden.

De familie van Scott zegt dat de man geen wapen droeg, maar een boek. Dat ontkennen de autoriteiten.

Putney zei dat agenten Scott probeerden te arresteren omdat hij „een misdaad had begaan”. Bij die arrestatiepoging droeg Scott een wapen, herhaalde de korpschef zaterdag. Toen de dienstdoende agenten het pistool van Scott zagen, zou pas zijn geschoten.

Eerder publiceerde The New York Times al een video die was opgenomen door Scotts vrouw. Daarop is te zien hoe zij agenten tracht over te halen op niet op Scott te schieten. „Schiet niet op hem! Hij heeft geen wapen”, is te horen terwijl de agenten Scott dwingen zijn wapen te laten vallen.

Afgelopen dagen vonden hevige rellen plaats in Charlotte. Daarbij werd ook een demonstrant doodgeschoten. Hij overleed donderdag in het ziekenhuis en zou niet door de politie zijn gedood.

    • Wim Brummelman