Spanningen in Maassluis na afkondiging noodbevel

Nadat de burgemeester het noodbevel afkondigde, is het in de nacht van zaterdag op zondag onrustig geweest in Maassluis.

Archiefbeeld van een politieauto.
Archiefbeeld van een politieauto. Foto ANP

De burgemeester van Maassluis heeft zaterdag een noodbevel afgekondigd wegens aanhoudende onrust in een woonwijk. Volgens een bericht op de website van de gemeente is er een “groep jongeren” die zich schuldig maakt aan “ernstige verstoring van de openbare orde” rondom het Burgemeestersplantsoen en het Vrijheidspark. Het noodbevel geldt tot en met dinsdag.

Nadat de burgemeester het noodbevel afkondigde, is het in de nacht van zaterdag op zondag onrustig geweest in de wijk, zegt een politiewoordvoerder. De bewoners en jongeren kwamen elkaar tegen op straat en toen ontstonden er “spanningen”. De wijkagent kwam tussenbeide en de groepen gingen uit elkaar. Er is niemand aangehouden of gewond geraakt.

Een noodbevel houdt in dat de politie bevoegd is mensen uit de openbare ruimte weg te sturen als ze daar aanleiding voor ziet. Als iemand daar geen gehoor aan geeft, mag de politie deze persoon arresteren.

Intimidatie en vernielingen

De afgelopen drie weekeinden veroorzaakte een groep jongeren onrust in de wijk. Volgens een politiewoordvoerder intimideerden ze buurtbewoners, maakten ze ‘s nachts lawaai, reden ze met een hoge snelheid door de wijk en daagden ze mensen uit. Ook zijn er vernielingen geweest.

Het gaat om een groep jongeren die de afgelopen jaren al vaker voor overlast zorgde. Sinds 10 september is dit opnieuw begonnen. De woordvoerder zegt dat er geen duidelijke aanleiding is voor het oplaaien van de spanningen.

Beide partijen schuldig

Vrijdag en zaterdag zijn ruiten van woningen en auto’s ingegooid, nadat er een confrontatie was geweest tussen buurtbewoners en jongeren. Iemand zou op zijn scooter gereden hebben op een plek waar dat niet was toegestaan. Later op de avond werden bij verschillende auto’s en huizen in de wijk ruiten vernield.

De politie zegt dat “beide partijen een aandeel hebben” in het conflict.

“De bewoners zijn getergd en laten dat horen. Ze zijn op straat aanwezig, en gebruiken verbaal geweld.”

De gemeente vreest dat de bewoners de verstoring niet langer zullen accepteren, en verwacht “een oproerige beweging en/of van ernstige wanordelijkheden dan wel vrees voor het ontstaan daarvan”. Mede daarom heeft de burgemeester een noodbevel afgekondigd.