Boem-tsjikke-boem naar de zandbak in Qatar

Wielrennen

Niki Terpstra zorgde in de slotrit voor spektakel en won alsnog de Eneco Tour. Hij kijkt nu al uit naar de WK in Qatar.

Foto Vincent Jannink/ANP

Drie weken lang anoniem afzien onder de Spaanse zon in de Vuelta en Niki Terpstra is weer de ongenaakbare klasbak die hij kan zijn. „Ik dacht: boem-tsjikke-boem-tsjikke-boem-tsjikke-boem, take it up to the maximum”, sprak hij zondag in Geraardsbergen voor de camera van de Belgische televisie, nadat hij in de slotrit van de Eneco Tour alles en iedereen had verslagen om toch nog de eindzege te pakken. Achteloos, zo leek het wel. Boem-tsjikke-boem.

Eindelijk was de 32-jarige stilist van Etixx-Quickstep voor het oog van de wereld weer als vanouds baas van het peloton op kasseien en klimmetjes, al helemaal als het nog regent ook. En zijn honger is nog niet gestild, na een seizoen met knieproblemen en tot zondag pas twee onbeduidende zeges. Over drie weken, bij de WK in zijn favoriete ‘zandbak’ in Qatar, acht hij zich kansrijk als kopman van de Nederlandse ploeg. Genoeg gekoerst, nu alleen nog rustig trainen voor een ultieme vormpiek. „Laat die supercompensatie maar komen”, sprak hij al een dag voordat hij de Eneco Tour won op cycling.online.

Vooral dankzij Terpstra kreeg de twaalfde editie van de etappekoers, de laatste onder de huidige hoofdsponsor, in de slotrit naar Geraardsbergen toch nog kleur. Na een saaie week met twee tijdritten en vier sprints stond de Noord-Hollander in het klassement gedeeld vierde met wereldkampioen Peter Sagan, 27 tellen achter leider Rohan Dennis. Maar op het voormalige terrein van de Ronde van Vlaanderen, met Bosberg en De Muur, sloeg Terpstra alsnog toe. Hij regisseerde lang voor de finish de beslissende ontsnapping, pakte onderweg slim drie bonificatieseconden en zorgde ervoor dat de vluchters uit de greep bleven van Sagan („iedereen reed tegen mij”) en de gevallen Dennis. De Noor Edvald Boasson Hagen mocht gerust de rit winnen, Terpstra werd vier jaar na Lars Boom de tweede Nederlandse winnaar van de zevendaagse voorbereidingskoers op de WK.

Naast Terpstra in de wegwedstrijd heeft de Nederlandse ploeg straks in Qatar ook een favoriet op de tijdrit. Tom Dumoulin begon de Eneco Tour met een matige race tegen de klok, maar liet in Geraardsbergen zien dat zijn vormpeil snel stijgt door als beste van de achtervolgers De Veste te beklimmen en als vierde te eindigen.

Zaterdag had de winnaar van olympisch zilver ook al voor spektakel gezorgd met enkele scherpe uitspraken in een interview met De Limburger. Hij noemde de internationale wielerunie UCI „een boevenbende”, omdat die de WK in Qatar organiseert. „Er gaan veel Indiërs naar Qatar om te werken en die hebben het heel beroerd. Slavernij zou ik het niet willen noemen, maar dat land staat gewoon ver af van onze normen en waarden. Al met al was het beter geweest om de WK in een ander, meer wielerminnend land te houden.”

Terpstra kijkt juist uit naar de WK in het oliestaatje. De winnaar van Parijs-Roubaix behaalde al twee keer de eindzege in de jaarlijkse wielerronde van Qatar. Is hij kansloos op het volmaakt vlakke parcours, dat geknipt lijkt voor de snelste sprinters? Terpstra hoopt op wind in de woestijn, zodat de WK toch zwaar worden. Bij het NK in 2015 verraste hij de sprinters al eens, en won hij zijn derde nationale titel. En bij de door de Noor Thor Hushovd gewonnen WK van 2010 in Geelong was hij de verzamelde sprintelite bijna te slim af met een ultieme aanval in de finale.

Bovendien: welke sprinters zijn er nog in topvorm na een zwaar seizoen? Mark Cavendish heeft zich afgemeld en ook Sagan liet in Geraardsbergen doorschemeren dat hij twijfelt of hij zijn wereldtitel verdedigt. „We zullen zien”, sprak hij na afloop. „Ik ben blij dat het seizoen er bijna opzit.” Van Terpstra mag het nog even duren.

    • Maarten Scholten