Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een Russische draagvleugelboot.

binnenkijken

Boot Vorig weekend vierden Francois (49) en Esther (50) een feestje: de draagvleugelboot waar ze in wonen in Rotterdam is tien jaar in hun bezit. „Eigenlijk wilden we altijd al een schip hebben”, vertelt Francois. „Maar geen vrachtschip zoals de meeste woonboten, dan zit je altijd tegen de zijkanten van het schip aan te kijken. Wij wilden naar buiten kijken, daarom zochten we naar een geschikt passagiersschip. Een pont of een ferry.” Het werd deze Raketa draagvleugelboot. „Hij kan nog varen, maar we gaan er eigenlijk te weinig mee op pad.”

Interieur Het schip is in Rusland ontworpen in de jaren 50, en in de jaren 70 is het gebouwd. „Van binnen wilden we ook iets met die klassieke uitstraling doen. We hebben acht jaar aan het interieur geknutseld. We wilden geen dichte wanden en omdat er overal ramen zijn, hebben we de kasten laag gehouden.” Overal zit opbergruimte in, ook onder de vloer en in de bank, die vooraan op de foto te zien is en langs de hele boeg van het schip loopt. „Esther werkte eerder als filmcateraar, koken is voor haar belangrijk. Maar ik vind een keuken een lelijk ding, dus hebben we er een bar voor gezet, dan hoef je niet steeds tegen de keuken aan te kijken.”

Kitsch „Esther vindt de televisie spuuglelijk. Daarom hebben we er maar een mooie lijst omheen gedaan. We zijn niet wars van een beetje kitsch als het maar past bij de boot.”

Van Ikea? „Alleen de afwasborstel.”

Meenemen bij brand? „De rode brigade, onze twee katten.”

    • Laura Wismans