Politie geeft beelden schietpartij Charlotte vrij

Op de beelden is niet te zien of Scott een wapen droeg.

Demonstranten protesteren in Charlotte tegen politiegeweld gericht tegen zwarte burgers.
Demonstranten protesteren in Charlotte tegen politiegeweld gericht tegen zwarte burgers. Foto Jason Miczek / Reuters

De politie van de Amerikaanse plaats Charlotte heeft beelden vrijgeven van de schietpartij die de 43-jarige zwarte Keith Lamont Scott dinsdag fataal werd. De beelden laten niet zien of Scott een wapen droeg.

Op de beelden is te zien dat Scott uit een auto stapt en met zijn armen langs zijn lichaam achterwaarts bij de auto vandaan loopt. Vervolgens schieten de agenten hem neer. De beelden zijn afkomstig van de dashcams en bodycams van de agenten.

Geladen pistool

Ook heeft de politie foto’s vrijgegeven van een geladen pistool dat gevonden zou zijn op de plaats delict. Op het pistool heeft de politie Scotts vingerafdrukken gevonden. Volgens de politie had Scott ook marijuana bij zich.

Korpschef Kerr Putney had zaterdag op een persconferentie aangekondigd dat de politie met “onweerlegbaar bewijs” zou laten zien dat de oorspronkelijke theorie van de politie de juiste is.

De advocaat van Scotts familie zegt volgens AP dat de beelden juist meer vragen oproepen dan beantwoorden.

Tweets

De politie van Charlotte plaatste eerst uitspraken van Putney op Twitter. Binnen een uur werden alle tweets weer offline gehaald. Volgens de politie zijn de berichten per ongeluk verwijderd.

Screenshots van twee tweets van de politie van Chalotte-Mecklenburg, die inmiddels verwijderd zijn:
tweets

Wapen

De familie van Scott beweert dat de man geen wapen droeg, maar een boek. Dat wordt ontkend door de autoriteiten.

Putney zei dat agenten Scott probeerden te arresteren omdat hij “een misdaad had begaan”. Tijdens die arrestatiepoging droeg Scott een wapen, herhaalde de korpschef zaterdag. Toen de dienstdoende agenten het pistool van Scott zagen, werd pas geschoten, aldus Putney.

Eerdere video

Eerder publiceerde The New York Times al een video die was opgenomen door Scotts vrouw. Daarop is te zien hoe zij agenten tracht over te halen op niet op Scott te schieten.

“Schiet niet op hem! Hij heeft geen wapen”, is te horen op de video terwijl de agenten Scott dwingen zijn wapen te laten vallen. Vervolgens zijn er verschillende schoten te horen, waarna de echtgenote zegt: “Hebben jullie op hem geschoten? Hij kan maar beter niet dood zijn.” Daarna is te zien hoe het lichaam van de man op de grond voor zijn auto ligt.

Volgens persbureau AP heeft de familie van Scott de beelden gezien die de politie nu openbaar gaat maken. Zij hebben de autoriteiten toestemming gegeven de video’s vrij te geven. De demonstranten die al dagenlang de straten opgaan hebben ook al herhaaldelijk opgeroepen tot het tonen van de beelden.

Lees ook: Een nacht zonder rellen in Charlotte, met dank aan kerkleiders

Protesten

Afgelopen dagen vonden hevige rellen plaats in Charlotte. Daarbij werd ook een demonstrant doodgeschoten. Hij overleed donderdag in het ziekenhuis en zou niet door de politie zijn gedood. Volgens de korpschef is een 21-jarige man aangehouden op verdenking van de moord op de demonstrant.

Na het fatale incident stelde de gouverneur van de staat North Carolina, waar Charlotte ligt, een avondklok in. Dit weerhield demonstranten er echter niet van om ‘s avonds en ‘s nachts alsnog de straat op te gaan. Ook zaterdag waren er weer protesten in Charlotte.