New York Times steunt Hillary Clinton

De krant noemde Trump “de slechtste kandidaat die ooit door een grote partij naar voren werd geschoven”.

Hillary Clinton eerder deze week.
Hillary Clinton eerder deze week. Foto Matt Rourke / AP

Het gezaghebbende Amerikaanse dagblad The New York Times steunt de Democraat Hillary Clinton bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat heeft de hoofdredactie zaterdag in een commentaar op de website en in de krant laten weten. “Onze steun is geworteld in respect voor haar intellect, ervaring en moed”, aldus de krant.

Twitter avatar nytopinion NYT Opinion The Times editorial board has endorsed Hillary Clinton for president. Here’s why. https://t.co/QpeGr1Dstn https://t.co/IG1fcI99N2

De steun voor Clinton komt niet als verrassing. Sinds 1956 heeft The New York Times geen enkele keer een Republikeinse kandidaat gesteund. Dit keer doet de krant er zelfs nog een schepje bovenop door Clintons tegenstrever Donald Trump te bestempelen als “de slechtste kandidaat die ooit in de moderne Amerikaanse geschiedenis door een grote partij naar voren geschoven”.

Vier decennia ervaring

De krant benadrukt dat Amerikanen niet simpelweg voor Clinton moeten stemmen om een gang van Trump naar het Oval Office te belemmeren. De redactie stelt dat de Democraat de afgelopen veertig jaar veel ervaring heeft opgedaan en in die tijd heeft bewezen opgewassen te zijn tegen de uitdagingen waar de Verenigde Staten en de wereld zich momenteel mee geconfronteerd zien.

De redactie noemt ook enkele misstappen van Clinton, maar voegt daar rap aan toe dat die vaak door tegenstanders worden opgeblazen om karaktermoord te plegen. The New York Times somt vervolgens een lange lijst op waaruit moet blijken dat de Democraat ervaren en de juiste vrouw voor de baan van president is. Het artikel besluit met:

“Een levenslange toewijding aan het oplossen van problemen in de echte wereld maakt Hillary Clinton geschikt voor deze baan. Het land moet haar aan het werk zetten.”

Lees ook: Eindelijk staan Trump en Clinton tegenover elkaar

Tv-debat

De endorsement komt een dag voor het eerste televisiedebat tussen Clinton en Trump. Het vindt plaats op maandagavond (dinsdag 3.00 uur Nederlandse tijd) in New York. NRC-correspondent Guus Valk noemde het traditionele debat eerder vandaag de “de Super Bowl van de Amerikaanse politiek”:

“In 2012, tijdens het eerste tv-debat tussen president Barack Obama en de Republikein Mitt Romney, keken 67 miljoen Amerikanen. Dit jaar wordt op honderd miljoen kijkers gerekend. Het wordt immers de eerste keer dat Donald Trump en Hillary Clinton elkaar tijdens deze verkiezingscampagne in de ogen kijken. En dat belooft, Trump kennende, een spektakel te worden.”