Moody’s verlaagt kredietwaardigheid Turkije naar junkstatus

Het oordeel is volgens de kredietbeoordelaar een gevolg van de mislukte coup in juli.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Petros Karadjias / AP

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Turkije verlaagd naar de zogenoemde junkstatus. Dat melden internationale media zoals Bloomberg en de Financial Times.

Moody’s noemt de mislukte couppoging in juli van een deel van het leger de belangrijkste reden voor de afwaardering. Het onzekere economische klimaat zou investeerders kunnen afschrikken. De ratingbeoordelaar heeft al eerder gewaarschuwd voor een afwaardering van Turkse staatsobligaties naar deze zogenoemde junkstatus.

Het oordeel werd verlaagd van Ba1 naar Baa3, waardoor Fitch nu de enige grote kredietbeoordelaar is die investeringen in Turkije nog de moeite waard vindt. De zeventiende economie van de wereld heeft naast met de gevolgen van de militaire coup te kampen met terrorisme, dat z’n weerslag heeft op het toerisme. Ook zijn er diplomatieke problemen met Rusland.

NRC-redacteur Toon Beemsterboer schreef eerder over het charme-offensief van de Turkse regering om investeerders te blijven trekken:

“De regering organiseert bijeenkomsten met buitenlandse investeerders, koopt paginagrote advertenties in internationale kranten en neemt ze tal van maatregelen om het vertrouwen te herstellen.”

Lees meer over de Turkse economie: Turkijes boodschap: business as usual