Labour-leider Corbyn met ruime meerderheid herkozen

De linkse politicus haalde bijna 62 procent van de stemmen binnen. De opkomst was 77,6 procent.

Jeremy Corbyn na de bekendmaking van zijn overwinning.
Jeremy Corbyn na de bekendmaking van zijn overwinning. Foto Peter Nicholls / Reuters

De leider van de Britse Labour-partij, Jeremy Corbyn, is met een ruime meerderheid herkozen tijdens het jaarlijkse congres van zijn partij. Hij haalde 62 procent van de stemmen binnen bij de verkiezing. De linkse politicus versloeg zijn meer centrum-gerichte tegenstander Owen Smith. Van de partijleden die mochten stemmen, heeft 77,6 procent een stem uitgebracht.

Het aantal partijleden is dankzij Corbyn flink toegenomen. Hij krijgt veel steun van met name jonge linkse activisten, die massaal tientjeslid worden van de partij om hem te steunen. Door dit ‘grassroots-’activisme werd hij vorig jaar verrassend verkozen tot partijleider, met 59.5 procent van de stemmen.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Jeremy Corbyn herkozen als Labourleider met 62% van de stemmen. Aanval Lagerhuisleden afgeslagen. Sterker mandaat dan daarvoor. @nrc

Te links

De Labour-partij is sterk verdeeld over Corbyn. Partijleden zien hem als vertegenwoordiger van een links geluid, die zich afzet van de centrumkoers die is ingezet onder Tony Blair. Veel parlementsleden van de partij zijn echter ontevreden over hun partijleider. Zij vinden hem juist te links.

De parlementariërs denken dat de socialistische ideeën van Corbyn niet stroken met de publieke opinie in het land en zijn bang dat Labour onder zijn leiding verlies zal lijden bij een volgende parlementsverkiezing. De vlam sloeg in de pan na het Brexit-referendum. Corbyn zou niet genoeg zijn best hebben gedaan om de Remain-campagne te steunen.

De nieuwe leiderschapsverkiezing werd door de linkse vleugel van de partij gezien als een coup van parlementsleden die niet willen luisteren naar hun achterban. Maar de onvrede is groot: 172 van de 230 Lagerhuisleden van Labour steunden een motie van wantrouwen tegen Corbyn.

Partij herenigen

Corbyn staat nu de zware taak te wachten om de partij te herenigen. Het is de vraag of dat de socialist zal lukken: hij lijkt liever te spreken over grote wereldproblemen dan dagelijkse politieke dilemma’s, schrijft NRC-correspondent Melle Garschagen. De partij staat er in peilingen niet goed voor. Het levert Labour een dilemma op, zei hoogleraar politieke geschiedenis Steven Fielding eerder tegen NRC:

„Corbyn heeft de grootste linkse beweging in decennia gemobiliseerd, maar als gevolg zitten de Conservatieven er comfortabeler bij dan ooit. De kans is zeer groot dat wij tien tot twintig jaar, een hele generatie wellicht, geen Labourregering zullen zien”

Gevreesd wordt voor een splitsing in de partij. Dat zou de kans op een linkse regering nog verder verkleinen.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Samenkomen. Helen. Eenheid. Met z’n allen. Verenigd Labour. Dat zijn clichés die gaan vallen op het congres in Liverpool de komende dagen.