Kwart taakstraffen werd vorig jaar niet uitgevoerd

Duizenden veroordeelden komen niet opdagen voor hun straf of misdragen zich.

Een jongere voert een taakstraf uit.
Een jongere voert een taakstraf uit. Foto Bas Czerwinski / ANP

Ruim een kwart van de opgelegde taakstraffen werd in 2015 niet of niet volledig uitgevoerd. Dat bevestigt Reclassering Nederland na berichtgeving in het AD. Van de ruim 42.000 gestraften zijn er 11.000 niet komen opdagen, of weggestuurd omdat ze zich hebben misdragen. Het percentage is gestegen ten opzichte van 2013. Toen mislukte 20 procent van de taakstraffen.

Volgens Sjef van Gennip, de directeur van Reclassering Nederland, houden de gestraften zich minder goed aan de regels en gedragen zij zich vaker agressief. Het aantal meldingen van geweld tegen reclasseringsmedewerkers is tussen 2014 en 2015 gestegen van 105 naar 140. De reclassering stelt zich ook minder tolerant op tegenover gestraften die zich misdragen. Van Gennip: “Veroordeelden moeten zich fatsoenlijk gedragen.”

Straf niet ontlopen

Volgens Van Gennip is de stijging vooral slecht nieuws voor de gestraften zelf.

“Een taakstraf is een zinvolle constructie om veroordeelden niet buiten de maatschappij te plaatsen. Als zij die kans niet grijpen is dat jammer. Het is namelijk niet zo dat zij hun straf ontlopen. Als iemand zijn taakstraf niet uitvoert, zal die persoon meestal in de gevangenis terechtkomen.”

Bij een mislukte taakstraf wordt de veroordeelde door het OM opnieuw voor de rechter gebracht. Die kan de straf aanpassen.