‘In 2014 waren hackers vanaf Russische computers actief bij Yahoo’

Of ze iets te maken hebben met de diefstal van minstens een half miljard inloggegevens in dezelfde periode, is niet bekend.

Een man loopt het logo van Yahoo op het Mobile World Congress in Spanje.
Een man loopt het logo van Yahoo op het Mobile World Congress in Spanje. Albert Gea / Reuters

Yahoo heeft in het najaar van 2014 een hack ontdekt die een sterke connectie heeft met Rusland. Dat meldt een ingewijde aan de Wall Street Journal. Of de daders daarvan iets te maken hebben met de enorme diefstal van minstens een half miljard inloggegevens van Yahoo-klanten in dezelfde periode, is nog onbekend.

De hackers zochten gegevens over dertig tot veertig specifieke gebruikers van de online diensten van het bedrijf. Ze operereerden vanaf Russische computers en zochten gegevens over mensen die zakendoen in Rusland. Yahoo ontdekte de actie van hackers enkele weken na dato en informeerde de FBI, die geen commenteer geeft aan de Wall Street Journal.

Yahoo meldde donderdag al dat de daders van de enorme diefstal van inloggegevens steun hadden van een buitenlandse mogendheid, zonder te zeggen over welk land het gaat.

Lees ook: Dataroof bij Yahoo ‘met steun van buitenlandse mogendheid’

Yahoo is vrijdag gedaagd door de Amerikaanse gebruiker Ronald Schwartz, die zijn aanklacht namens alle Yahoo-gebruikers in de VS indient. De beschuldiging is grove nalatigheid op het gebied van de veiligheid van gebruikers. Op welke schadevergoeding Schwartz uit is, is onbekend.

Verizon

De dataroof – de grootste tot nu toe – is donderdag officieel toegegeven door Yahoo, een producent van video’s, nieuws en een maildienst. Duidelijk is dat eind 2014 in elk geval namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedatums en versleutelde wachtwoorden zijn gestolen. Cybercriminelen leurden vorige maand al met 200 miljoen gestolen Yahoo-accounts.

Het nieuws over de hack komt op de vooravond van de overname van Yahoo door telecombedrijf Verizon, waar het bedrijf twee maanden geleden mee instemde. De provider betaalt 4,3 miljard euro.

Yahoo was één van de pioniers uit de internetzeepbel in de jaren negentig, maar kwam daarna in de problemen. Het aantrekken van de voormalige Google-topvrouw Marissa Mayer als ceo kon het tij niet keren. De zoekmachine van Yahoo werd ingehaald door Google en het bedrijf kon niet succesvol meeliften op de opkomst van de smartphones en sociale netwerken.