Hof ziet geen fraude, president Gabon blijft

Eind augustus braken rellen uit toen zowel de oppositieleider als de zittende president de overwinning claimden.

De president van Gabon: Ali Bongo Ondimba. Thomas Mukoya / Reuters

Het constitutioneel Hof van Gabon heeft vrijdag de meeste beschuldigingen van fraude bij de presidentsverkiezingen van eind augustus verworpen. Dat meldt Reuters. De verkiezingszege van president Ali Bongo Ondimba (57) is met het oordeel bevestigd. De afgelopen weken braken rellen uit in het land na omstreden verkiezingen.

Eind augustus won de president met een miniem verschil van oppositieleider Jean Ping, de vroegere zwager van Bongo, die ook de overwinning claimde. Ping beschuldigde de familie Bongo ervan te hebben gefraudeerd in de provincie Haut-Ogooue. Ruim 95 procent van de kiesgerechtigden zou daar voor de zittende president hebben gekozen, met een opkomst van 99,9 procent.

Na de omstreden verkiezingen staken aanhangers van Ping het parlement in de Gabonese hoofdstad Libreville in brand. Er werden meer dan duizend demonstranten opgepakt, zes mensen kwamen om het leven. Zaterdag zei Ping de uitspraak van het Hof te verwerpen en riep hij zijn aanhangers op strijdbaar te blijven.

Europese verkiezingswaarnemers hadden vraagtekens gezet bij de telling. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Frankrijk vroeg Gabon om alle details over de verkiezingen openbaar te maken, maar aan dat verzoek werd niet tegemoetgekomen.

Afrika-correspondent Koert Lindijer schrijft dat het oordeel geen verbazing oproept:

“De kans op een rechtvaardig oordeel van het hof was nihil. Daarvoor zijn de belangen van de dynastie van de familie Bongo te veel vervlochten met die van de staat. In Gabon is politiek een familiezaak. Het hoofd van het hof is Marie-Madeleine Mborantsuo. Zij was de maîtresse van Omar Bongo, de overleden vader en voorganger van Ali Bongo, en baarde twee kinderen van hem.”

Lees meer over de situatie in het Afrikaanse land: Politiek is een familiezaak in Gabon

Ook de presidentsverkiezingen in 2009 waren omstreden en gingen gepaard met rellen. Toen volgde Bongo zijn vader Omar Bango op, die het olierijke land sinds 1967 regeerde. In het Franstalige Gabon wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen.

    • Liza van Lonkhuyzen