‘Het is het licht dat het landschap mooi maakt’

Foto Stefan Vis

Bas Meelker is professioneel landschapsfotograaf. Deze maand is hij gastjurylid bij de NRC Fotowedstrijd. Zijn eerste indruk van de inzendingen tot nu toe is over het algemeen zeer positief.

“Je ziet natuurlijk wel een bepaalde herhaling van landschappen, en een zonsondergang fotograferen kan behoorlijk cliché zijn. Maar als jij daar iets van jezelf in weet te leggen, dan kan er toch iets bijzonders ontstaan. Een mooie landschapsfoto maken is op zich niet zo moeilijk; het gaat erom de foto een zekere gelaagdheid te geven waardoor hij prikkelt.”

Eigen visie

Als voorbeeld noemt hij de zwart-wit-inzending van Rob L. Roos. “In eerste instantie vraag je je af waar je naar kijkt, totdat je de schoorstenen in de verte ziet. Ik hou van een kunstzinnige benadering. Deze foto laat ook duidelijk een eigen visie zien.”

Foto Rob L. Roos

Foto Rob L. Roos

Maar het allerbelangrijkste aspect is volgens Meelker het licht. “Een landschap zelf hoeft niet eens zo spectaculair te zijn; het is het licht dat het landschap mooi maakt. Als je je dat realiseert, dan is heb je een groot deel van de foto al voor elkaar.”

Afgedwongen geluk

Een foto met prachtig lichtgebruik is bijvoorbeeld die van Stefan Vis, Hinde op de uitkijk. “Hij was duidelijk op het juiste moment op de juiste plek. Als landschapsfotograaf moet je van tevoren grotendeels in je hoofd hebben zitten wat voor foto je wilt maken, maar geluk speelt ook altijd een belangrijke rol – en dat dwing je op dit soort momenten ook af.”

Ook bij de foto van Tonnie van Rhijn is volgens Meelker subtiel gebruik gemaakt van het licht, met weinig contrast. “Het is een prachtig, schilderachtig landschap dat bijna Oudhollands aandoet. Het zou zomaar een werk uit de 17de eeuw kunnen zijn.”

Foto Tonnie van Rhijn

Foto Tonnie van Rhijn

Vak zonder stress

Landschapsfotografie is vrijwel synoniem aan rust, zegt Meelker. Juist daarom houdt hij ook zo van zijn vak. “Het is geen hectische bezigheid. Je hoeft niet zoals persfotografen over elkaar heen te struikelen om een glimp van iets actueels te fotograferen. Stress komt bij ons niet voor. Ik zeg weleens: als je last hebt van hoge bloeddruk moet je landschapsfotograaf worden.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand september is Landschapsfotografie.

    • Jos Jägers