Ajax walst over PEC heen, Heerenveen klopt ADO

PSV won van Excelsior. Groningen speelde gelijk tegen Heracles. AZ speelde gelijk tegen Go Ahead Eagles

Sc Heerenveen-spelers Arber Zeneli en Reza Ghoochannejhad vieren de 0-2 .
Sc Heerenveen-spelers Arber Zeneli en Reza Ghoochannejhad vieren de 0-2 . Foto ANP

Ajax heeft zaterdagavond met 5-1 overdonderend van PEC Zwolle gewonnen. FC Groningen heeft kwam in eigen huis tegen Heracles niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Sc Heerenveen drong met een uitoverwinning op ADO Den Haag door tot de bovenste regionen van de ranglijst van de eredivisie. PSV versloeg Excelsior met 1-3, AZ kwam tegen Go Ahead Eagles niet verder dan 2-2.

Ajax - PEC Zwolle: 5 -1

Voor de tweede keer binnen vier dagen heeft Ajax het eigen publiek in de ArenA vermaakt met een klinkende zege. Na een stroef begin werd het bezoekende PEC Zwolle zaterdagavond vooral na rust naar een kansloze nederlaag gespeeld: 5-1.

Ajax boekte al de zesde zege op rij in drie verschillende competities. Toch was trainer Peter Bosz ook tijdens het zevende eredivisieduel van het seizoen nog op zoek naar zijn ideale basiself. De goede bekerwedstrijd van woensdag tegen Willem II (5-0) was voor de coach aanleiding om zijn formatie van de laatste competitieduels toch weer te wijzigen. Daley Sinkgraven, Lasse Schöne en Kasper Dolberg werden beloond voor hun goede spel tegen de club uit Tilburg. Mitchell Dijks, Jairo Riedewald en Nemanja Gudelj moesten op de bank plaatsnemen. Ze zaten daar naast spelers als Kenny Tete en Riechedly Bazoer, die vorig seizoen nog debuteerden voor Oranje.

Hakim Ziyech kreeg voor het eerst in de competitie een kans als middenvelder. De van FC Twente overgekomen speler wist zich aanvankelijk vooral te onderscheiden met goed getrapte hoekschoppen, maar was uiteindelijk wel bij drie doelpunten van zijn ploeg betrokken. Met Sinkgraven als linksback en Schöne als meest verdedigende middenvelder startte Ajax met veel aanvallend ingestelde spelers. De thuisploeg speelde echter aanvankelijk in zo’n laag tempo dat PEC Zwolle bijna een helft redelijk eenvoudig overeind bleef. De hekkensluiter kwam na vijf minuten zelfs op voorsprong, toen Wout Brama even ontsnapte aan de aandacht van Davy Klaassen en doelman André Onana verraste.

Met dank aan twee hoekschoppen van Ziyech mocht Ajax toch met een voorsprong rusten. Davinson Sánchez anticipeerde in de achtste minuut als eerste nadat Klaassen de bal had verlengd (1-1). De Colombiaanse mannetjesputter sprong na 38 minuten veel hoger dan Dirk Marcellis (2-1). Na de knappe 3-1 van Dolberg, opnieuw op aangeven van Ziyech, was het verzet van de hekkensluiter van de eredivisie gebroken. De vierde treffer van Bertrand Traoré was al bijzonder fraai, maar won het in schoonheid niet van het verwoestende schot waarmee Dolberg de 5-1 aantekende.

Groningen - Heracles: 0-0

FC Groningen slaagt er maar niet in op eigen veld een competitieduel te winnen. In de zevende speelronde van de eredivisie werd het zaterdagavond tegen Heracles Almelo 0-0. Dat was gezien de krachtsverhoudingen op het veld een terechte uitslag. Beide clubs hebben nu zes punten uit zeven wedstrijden.

Zowel Groningen als Heracles creëerde een handvol kansen. Na een slappe eerste helft deden de elftallen na de pauze wél aan klantenbinding. Het spel golfde toen redelijk op en neer, maar niemand bleek bij machte een aanval succesvol af te ronden.

ADO Den Haag - sc Heerenveen: 0-2

Met de vierde overwinning op rij heeft sc Heerenveen zich bovenin de eredivisie gemeld. De ploeg van trainer Jurgen Streppel pakte zaterdag ook bij ADO Den Haag drie punten: 0-3. De Friese club kwam voor rust een tikkeltje gelukkig op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Wilfried Kanon, na mistasten van de Haagse doelman Ernestas Setkus. Arber Zeneli en invaller Henk Veerman beslisten de wedstrijd in de slotfase.

Met veertien punten uit zeven wedstrijden staat Heerenveen voorlopig tweede achter het ongeslagen Feyenoord (achttien uit zes). Ajax en PSV kunnen de ploeg van Streppel later op zaterdag wel passeren op de ranglijst.

PSV - Excelsior: 1-3

PSV heeft zaterdagavond een overwinning behaald in de uitwedstrijd bij Excelsior. De ploeg van trainer Phillip Cocu won met 1-3. Het was voor de regerend landskampioen de dertiende uitzege op rij en de club breekt daarmee het eigen eredivisierecord uit 1988.

Luciano Narsingh opende op Woudestein de score. De voorsprong hield niet lang stand omdat Excelsior een strafschop kreeg die werd benut door Luigi Bruins. Met een rake kopbal herstelde PSV-spits Luuk de Jong het verschil in de slotseconde van de eerste helft. De wedstrijd bleef lang spannend, maar Davy Pröpper forceerde in de slotfase een eigen doelpunt van invaller Hicham Faik.

PSV loopt door de zege in op koploper Feyenoord, dat zondag Roda JC ontvangt, en komt op gelijke hoogte met Ajax.

AZ - Go Ahead Eagles: 2-2

AZ heeft zaterdag een zeker lijkende overwinning verspeeld tegen Go Ahead Eagles. Nadat spits Wout Weghorst de thuisploeg met twee doelpunten (waarvan één uit een strafschop) op een comfortabele voorsprong had gezet, nam de Alkmaarse ploeg te veel gas terug. Sander Duits en invaller Sam Hendriks profiteerden daarvan, waardoor AZ onnodig punten verspeelde. Go Ahead Eagles pakte het vijfde punt van deze competitie.
(ANP)