CBS: 1 op 7 genaturaliseerde vluchtelingen verlaat Nederland

De meesten van hen vertrekken naar het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door het land van herkomst.

Asielzoekers tijdens de open dag in azc Amsterdam vandaag, de voormalige Bijlmerbajes. De voormalige gevangenis is is sinds juni gesloten en is omgebouwd tot asielzoekerscentrum. Foto Koen van Weel / ANP

Een op de zeven vluchtelingen die in Nederland tot staatsburger wordt genaturaliseerd verlaat het land binnen twee jaar weer. De meesten van hen vertrekken naar het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door het land van herkomst. Dat blijkt uit een analyse die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op verzoek van de NOS heeft gedaan.

Met een Nederlands paspoort kunnen mensen vrij door de Schengenzone reizen, waardoor een vertrek naar het Verenigd Koninkrijk makkelijker wordt. Het CBS bekeek de vertrekcijfers van 30.000 mensen die tussen 2006 en 2013 een Nederlands paspoort kregen. Zij kwamen uit Afghanistan, Irak, Sierra Leone, Soedan en Somalië.

Vooral Afrikaanse vluchtelingen vertrekken

Van hen verlieten 4.345 mensen Nederland weer binnen twee jaar. Een vertrek was het populairst onder de Afrikaanse migranten, van wie zo’n kwart emigreert - tegenover 10 procent van de vluchtelingen uit Irak en Afghanistan.

Na het Verenigd Koninkrijk en het land van herkomst zijn België en Duitsland de populairste bestemmingen. Een migrant moet minstens vijf jaar in Nederland hebben gewoond om genaturaliseerd te kunnen worden.

In juni keurde de Tweede Kamer een wetsvoorstel goed om die termijn op te rekken naar zeven jaar. Als een meerderheid in de senaat dit voorstel goedkeurt, moeten migranten voortaan twee jaar langer wachten eer zij recht hebben op het Nederlanderschap.

    • Casper van der Veen