’25 doden door bombardementen op Aleppo’

Tegen de twee miljoen Syriërs zouden zonder stromend water zitten.

Bewoners van Aleppo vrijdag op een gebombardeerde locatie.
Bewoners van Aleppo vrijdag op een gebombardeerde locatie. Abdalrhman Ismail / Reuters

Door bombardementen op delen van Aleppo die in handen zijn van rebellenbewegingen, zijn zaterdag 25 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten volgens Reuters.

Sinds woensdag wordt de noordwestelijke stad weer onder vuur genomen, nadat een staakt-het-vuren na een week geen stand meer hield. Vrijdag vielen volgens Reuters meer dan zeventig doden bij de zware bombardementen op Aleppo.

Volgens rebellen worden de bombardementen op zaterdag vooral uitgevoerd door Russische gevechtsvliegtuigen. Er zouden vier delen van het oosten van Aleppo, door de rebellen in handen, zijn geraakt. Daar wonen in totaal rond de 250.000 Syriërs. Het voormalige Palestijnse vluchtelingenkamp Handarat, een paar kilometer ten noorden van Aleppo, zou zijn ingenomen door het leger. Dat verhoogde terrein biedt uitzicht op een van de hoofdwegen naar Aleppo.

De VN meldden aan persbureau AP dat bijna twee miljoen Syriërs het momenteel zonder stromend water moeten doen. Donderdagnacht is bij aanvallen het Bab al Nairab-station beschadigd, dat ongeveer 250.000 mensen in gebieden in handen door rebellenbewegingen in water voorziet. Bij wijze van vergelding is het Suleiman al-Halabi pompstation, dat in rebellenterrein ligt, uitgeschakeld en daardoor krijgen volgens de VN 1,5 miljoen mensen in gebieden in handen van het Syrische leger geen stromend water meer.

Einde wapenstilstand

De door Rusland en de Verenigde Staten beklonken wapenstilstand werd maandag officieel beëindigd door het Syrische leger. In het weekend was een VN-hulpkonvooi in de buurt van Aleppo gebombardeerd, een actie waar de VS de Russen voor verantwoordelijk hielden. Achttien van de 31 vrachtwagens werden vernield. Andersom waren het Syrische regime en Rusland woedend over een aanval door de VS waarbij meer dan zestig Syrische soldaten en Hezbollah-strijders omkwamen. De aanval was volgens de VS een vergissing: ze dachten dat ze met leden van terreurgroep Islamitische Staat te maken hadden.

De VN willen zo snel mogelijk weer hulpkonvooien naar belegerde gebieden sturen, zo meldde de organisatie vorige week.