Opinie

De vrijheid van Teeuwen geldt ook voor treitervloggers

Opinie De cabaretier moet alles kunnen zeggen, maar o wee als een allochtoon een treitervlogje maakt, verzucht Ali Sina Alizay. „Als er geen behoefte was om allochtonen te reduceren tot stereotypen, dan zouden deze jongens niet zoveel kijkers trekken en zeker niet landelijk nieuws zijn geweest.”

Screenshot uit een 'hoodvlog' van Ismail ilgun op YouTube.

Nederland is al weken in de ban van de zogenaamde treitervloggers. De beruchtste twee, Ismail Ilgun en Boef, zijn beiden deze maand opgepakt en hebben daarna hun excuses aangeboden. Zelfs de brutaliteit van een tiener en de grofheid van een boef kunnen het gewicht van Nederland niet aan.

Zo gaan we niet met elkaar om is het sentiment in het land. En zo was ook het sentiment aan tafel bij RTL Late Night waar Boef (echte naam: Sofiane Boussaadia) te gast was. De redactie van het praatprogramma liet een filmpje van hem zien waarin hij zegt de dochter van de recherche te hebben „geneukt”.

Presentator Humberto Tan vraagt na het afdraaien van het filmpje aan Boef waarom hij dat soort woorden gebruikt, waarop de rapper antwoordt dat hij ook echt seks heeft gehad met de dochter van een agent.

VVD’er Jeanine Hennis-Plasschaert, tevens minister van Defensie en gast aan tafel, kan haar frustratie dan niet meer inhouden. „Waarom zou de rest van Nederland geïnteresseerd zijn in jouw seksleven?” De andere gasten geven hem ook wat lesjes ethiek en ze worden allemaal beloond met applaus. Zo gaan we niet met elkaar om in het land waar fatsoen overheerst.

Ooit was het anders. In 2007 gingen we namelijk wel degelijk zo met elkaar om. Weet u het nog? Toen cabaretier Hans Teeuwen op een spijkerbed lag in een uitzending van De Meiden van Halal. Toen was bijna iedereen het erover eens dat Teeuwen mocht kunnen beledigen. Hij kon zijn zinnen soms amper afmaken door het applaus. „Alles wat enige status heeft, heeft namelijk een vorm van macht, en macht corrumpeert altijd. Het moet geridiculiseerd kunnen worden. Als het niet meer kan, dan krijg je enge toestanden. Een dictatuur, of zoiets”, zei Hans Teeuwen terecht.

Teeuwen moest gewoon kunnen zeggen dat moslims ‘geitenneukers’ zijn, en dat hij zich ‘voor straf’ door De Meiden van Halal zou laten ‘pijpen’ – om te benadrukken dat ze te min voor hem zijn voor een gewone pijpbeurt. Toen vond Nederland het prima dat meiden met een hoofddoek geseksualiseerd werden.

Die gevreesde dictatuur van Teeuwen is Nederland niet geworden, maar wel een andere soort: een dictatuur van de meerderheid. Een land waar ‘de ander’ absoluut niet mag afwijken van de meerderheid. Daarbij heeft Nederland al een tijd macht en onmacht door elkaar gehaald. Wat Teeuwen en de rest van Nederland is ontgaan is dat mensen zich achter macht scharen in plaats van zich daartegen te verzetten. Dat is nou eenmaal hoe de psyche werkt. Je klapt voor witte mensen als ze zeggen dat ze zelf wel mogen beledigen en je klapt ook voor ze als ze zeggen dat ‘de ander’ niet mag beledigen. Zo hou je immers de blinde vlek voor macht in stand. Als het zichtbaar wordt, dan zien we namelijk dat er van alles mis is.

De media – die de mening aansturen – bestaan vooral uit geprivilegieerde witte mannen die racistische vooroordelen reproduceren. En het staat inmiddels vast dat de politie zich veelvuldig schuldig maakt aan etnisch profileren. Dit zijn de krachten waartegen minderheden in het algemeen en deze vloggers in het bijzonder moeten opboksen. Met een simpel cameraatje hebben ze nu een manier gevonden om het vergrootglas dat doorgaans op hen is gericht om te draaien naar degenen die hen in de maatschappij domineren.

Waarom ze dan toch zoveel weerstand oproepen kan niet komen doordat ze illegale of gevaarlijke dingen doen. De drie witte jongens van een andere YouTube-kanaal – StukTV – krijgen vaker boetes, verstoren de openbare meer en hebben ook meer kijkers. Zij krijgen echter een tv-contract en hoeven zich nergens voor te verontschuldigen.

De verontwaardiging over vloggers met een kleurtje is ironisch genoeg zo groot omdat ze lucratief omgaan met het onderbuikgevoel dat er heerst. Als er geen behoefte was om allochtonen te reduceren tot stereotypen, dan zouden deze jongens niet zoveel kijkers trekken en zeker niet landelijk nieuws zijn geweest. Ze gedragen zich onbeschaamd expansief en voorzien in een perverse behoefte. Daar is Nederland niet tegen opgewassen.

De combinatie van vrijheidsberoving en landelijke ophef lijkt te werken. Ismail Ilgun heeft al een week geen nieuwe vlog gepubliceerd en Boef mag de politie in zijn woonplaats niet meer filmen. De ware machthebbers kunnen blijkbaar niet tegen wat getreiter.

Maar het wordt tijd dat ook wit Nederland een dikkere huid krijgt en deze jongens niet beperkt in hun uitingsvrijheid. Anders wordt het hoogtijd dat ook Teeuwen excuses maakt.

In een wereld waar PVV-leider Geert Wilders en presidentskandidaat Donald Trump de media domineren, moeten deze jongens tenminste de baas kunnen zijn over hun vlogs op YouTube. Want wie zegt dat emancipatie altijd mooi moet zijn heeft het mis. Het kan ook ontkiemen in de vorm van een haakneusvlogger of een grofgebekte Boef.