Gedogen wietteelt komt dichterbij

Een initiatief van D66 om hennepteelt te reguleren lijkt op een Tweede Kamermeerderheid te kunnen rekenen.

Foto ANP / Bas Czerwinski

Een wetsvoorstel van D66 om de wietteelt te reguleren, lijkt op een nipte meerderheid in de Tweede Kamer te kunnen rekenen. Tot nu toe hield een meerderheid van onder meer VVD, PVV en CDA versoepeling van het cannabisbeleid tegen, maar dat veranderde deze vrijdag doordat VNL– de partij van ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren – liet weten positief te zijn over het plan. Ook coalitiepartij PvdA is positief.

In het voorstel dat D66-Kamerlid Vera Bergkamp deze vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt, wordt de teelt, bewerking en distributie van cannabis op dezelfde manier gedoogd als de verkoop ervan. Nu mogen coffeeshops wel wiet verkopen, maar worden hun leveranciers actief opgespoord en vervolgd door het Openbaar Ministerie. Veel burgemeesters pleiten al langer voor regulering.

Volgens Bergkamp is het gevaarlijk dat de wietteelt nu ondergronds moet plaatsvinden. Zij wil dat telers een gedoogvergunning moeten aanvragen bij het ministerie van Volksgezondheid. Op die manier komt er controle op de kwaliteit van de drugs.

Raad van State zeer kritisch in advies

De Raad van State is in een advies zeer kritisch over het plan. De Raad betwijfelt of het plan helpt bij de bestrijding van criminele organisaties die zich bezig houden met illegale hennepteelt. Bovendien is regulering volgens de Raad van State in strijd met internationale verdragen.

Vera Bergkamp erkent dat vooraf niet bekend is of de georganiseerde criminaliteit zal afnemen:

“Maar dit is beter dan doorgaan met het huidige paradoxale gedoogbeleid. Als er één wietplantage wordt gesloten, ontstaat er net zo snel weer een andere. Met regulering halen we in elk geval een deel van de teelt uit de criminaliteit.”

Volgens Bergkamp is haar wetsvoorstel niet in strijd met internationale verdragen. Ze verwijst naar een onderzoek met deze conclusie dat de juristen Piet Hein van Kempen en Masha Fedorova (Radboud Universiteit Nijmegen) dit voorjaar publiceerden. Zij kwamen tot de conclusie dat regulering wél mogelijk is als daarmee de mensenrechten beter beschermd worden, die overheden verplichten om te handelen in het belang van de burger. Bijvoorbeeld door betere kwaliteit van drugs te bevorderen en de criminaliteit in woonwijken te verminderen.

In de Eerste Kamer hebben de voorstanders nog geen meerderheid.