Video gepubliceerd van fatale schietpartij Charlotte

De 43-jarige zwarte man Keith Lamont Scott werd dinsdag doodgeschoten door de politie. Bij protesten in de dagen daarna kwam een tweede persoon om.

Demonstranten protesteren op donderdag tegen het politieoptreden dat tot de dood van een 43-jarige zwarte man leidde.
Demonstranten protesteren op donderdag tegen het politieoptreden dat tot de dood van een 43-jarige zwarte man leidde. Foto Jeff Siner/The Charlotte Observer via AP

De familie van de 43-jarige zwarte man Keith Lamont Scott die dinsdag door de politie werd doodgeschoten in de Amerikaanse plaats Charlotte, heeft een video van de schietpartij vrijgegeven. Op de beelden, gemaakt door Scotts vrouw, is te zien hoe zijn echtgenote de agenten probeert over te halen niet op haar man te schieten. De New York Times heeft de opname gepubliceerd.

“Schiet niet op hem! Hij heeft geen wapen”, is te horen op de video terwijl de agenten Scott dwingen zijn wapen te laten vallen. Vervolgens zijn er verschillende schoten te horen, waarna de echtgenote zegt: “Hebben jullie op hem geschoten? Hij kan maar beter niet dood zijn.” Daarna is te zien hoe het lichaam van de man op de grond voor zijn auto ligt.

De bewering dat Scott geen wapen bij zich droeg maar een boek, spreekt de officiële lezing tegen die de autoriteiten hebben van de gebeurtenissen. De politiechef van Charlotte-Mecklenburg Kerr Putney stelt volgens persbureau Reuters dat de bodycams van de agenten aantonen dat hun versie van het verhaal wel degelijk klopt. Die beelden zijn echter niet vrijgegeven.

Rellen

De gebeurtenissen leidden de afgelopen dagen tot hevige rellen in Charlotte. De gouverneur van de staat North Carolina heeft de noodtoestand uitgeroepen en is er een avondklok ingesteld nadat ook één van de demonstranten woensdag werd neergeschoten. Hij overleed donderdag in het ziekenhuis. Volgens het stadsbestuur van Charlotte is de demonstrant niet getroffen door politiekogels.

Putney maakte vrijdag bekend dat er een verdachte is aangehouden voor deze moord, zonder daarbij al te veel details te noemen. Het gaat om een man van 21. De arrestant is volgens hem opgepakt op basis van beelden van de rellen.