Verdachte moord Everink langer in voorarrest

Mark de J. zit al sinds eind maart vast op verdenking van de moord op zakenman Koen Everink.

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Mark de J. blijft voorlopig in voorarrest op verdenking van de moord op zakenman Koen Everink. Dat heeft de rechtbank vrijdag in een pro-forma zitting besloten. Volgens de rechtbank ligt er een stevige verdenking.

De J. zit al sinds eind maart vast op verdenking van de moord. Hij zegt onschuldig te zijn.

Meer onderzoek

Het OM heeft meer tijd nodig voor het onderzoek. Zo moet er verder worden gekeken naar de stappenteller van de verdachte. Volgens het OM komen de gegevens niet overeen met de verklaringen van De J. maar de advocaten van de verdachte zijn het hier niet mee eens.

Het onderzoek zal waarschijnlijk in november worden afgerond. Hierna komt de zaak inhoudelijk voor de rechter.

Everink werd op 4 maart dood aangetroffen in zijn huis. Hij was om het leven gebracht door messteken.

Lees ook: ‘Ontvoerde’ De J. vond in eigen auto horloge Everink

Verdachte

De J., voormalig coach van tennisser Robin Haase, was op bezoek bij Everink op de avond van zijn overlijden. Vrijdag bleek dat hij daarvoor op zijn tablet heeft gezocht op woorden als geweld, slagader, messteken en dood. Ook is volgens het OM het DNA van de verdachte gevonden op een van de twee messen die bij het lijk lagen.

Al eerder werd bekend dat het horloge van Everink is aangetroffen bij de zus van De J. en dat in zijn auto een bloedspoor van Everink is gevonden. De J. zou volgens het OM tienduizenden euro’s schuld bij hem hebben.

Onschuldig

De J. zegt onschuldig te zijn. Volgens zijn advocaten heeft het OM zich zo vastgebeten in dit scenario dat elke andere mogelijkheid niet eens wordt onderzocht.

Volgens De J. is hij ´s avonds door vier mannen ontvoerd nadat hij het huis van Everink had verlaten. Hij zou met een muts over zijn hoofd op de achterbank van zijn auto zijn gezet. De ontvoering zou ongeveer tien minuten hebben geduurd. De volgende dag vond hij het horloge van Everink in de auto.

Om te onderzoeken of de beweringen van De J. zouden kunnen kloppen werd er in juli een reconstructie gehouden bij de woning van Everink. Deze heeft volgens het OM geen nieuwe aanwijzingen opgeleverd.

    • Belia Heilbron