Ultralage rente

Draghi: Banken klagen te veel

Foto Michael Probs/AP

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft donderdag hard uitgehaald naar banken die zich beklagen over de ultralage rente. Volgens hem is niet die lage rente de reden dat veel Europese banken financieel onder druk staan, maar komt dat doordat er te veel banken in Europa zijn. Er zou daardoor veel concurrentie zijn, waardoor het moeilijker is voor banken om kosten door te berekenen aan klanten. Met name Duitse banken beklagen zich de laatste tijd openlijk over het monetaire beleid van de ECB, die de rente kunstmatig laag houdt in een poging de Europese economie te stimuleren. Voor banken die overtollig geld willen stallen bij de ECB, rekent de centrale bank zelfs een negatieve rente, om hen hierin te ontmoedigen. Banken zeggen dat door de lage rente hun inkomsten onder druk staan. (NRC)

    • Chris Hensen