De Thuiskok: Gefrituurde spiering

©

Een van de weinige gerechten waar je me voor wakker kunt maken is gefrituurde spiering, al heb ik het als jongetje leren kennen aan de Costa Blanca als pescaditos fritos. De Spanjaarden gebruiken net een ander visje, maar het resultaat met spiering is net zo lekker. Verse spiering kan direct in de olie, maar als ze aan de grote kant zijn kun je ze schoonmaken. Dan moet je ze achter de kop aan de bovenkant insnijden, en daarna met één vloeiende maar voorzichtige beweging de kop, ruggengraat en ingewanden eruit trekken. Daarna moeten er een beetje zout en een paar druppels citroensap overheen. Biertje erbij en je hebt direct het gevoel dat je op een Spaans strand zit. Voor de liefhebbers zit hier ook nog een recept voor een friszure kerriesaus bij. Begin met de kerriesaus en meng alle ingrediënten tot een romig sausje. Was de spiering, maak ze eventueel schoon en dep ze droog. Bestuif de visjes licht met bloem en bestrooi met zout en peper. Verhit in een frituur- of diepe pan de olie. Test met een pollepel of de olie heet genoeg is. Zet de steel erin. Zodra er borrelende belletjes verschijnen langs de rand van de steel is de olie klaar om te frituren. Frituur de visjes in porties tot ze goudbruin zijn en drijven in de olie. Schep ze op keukenpapier om uit te lekken. Besprenkel met wat citroensap, een beetje zout en serveer met de saus.

    • Sam de Voogt