Amerika 2016

Ted Cruz gaat toch op Donald Trump stemmen

Eerder weigerde de Texaanse senator nog zijn steun uit te spreken voor de Republikeinse presidentskandidaat.

Cruz eerder deze week op een persconferentie. Foto Chip Somodevilla/Getty Images

De Texaanse senator Ted Cruz gaat toch op Donald Trump stemmen. De voormalig concurrent van Trump in de race om de Republikeinse presidentnominatie weerhield zich eerder nog van het uitspreken van zijn steun. In een bericht op zijn Facebook-pagina gaat de senator alsnog overstag.

Cruz maakte zich afgelopen zomer zeer onpopulair bij de Republikeinen door zich op hun nationale conventie bewust niet achter Trump te scharen. “Stem wat je geweten je ingeeft, stem voor kandidaten, hoog of laag op het stemformulier, die jij vertrouwt om onze vrijheid en Grondwet te beschermen”, zei de senator daar. De oproep van Cruz werd door veel partijgenoten gezien als een mes in de rug van Trump.

Tekst gaat verder onder de video

Worsteling

Cruz stelt nu dat hij de afgelopen tijd heeft geworsteld met de vraag op wie hij moet gaan stemmen bij de komende verkiezingen. Hij kwam tot de volgende conclusie:

“Na maanden van zorgvuldig wikken en wegen, van gebeden en het zoeken naar mijn eigen geweten, heb ik besloten dat ik op de verkiezingsdag zal stemmen op de Republikeinse nominatie, Donald Trump.”

Cruz en Trump streden, samen met andere kandidaten, om de presidentsnominatie van de partij en vlogen elkaar daarbij geregeld in de haren. Waar Trump bekendstaat als het enfant terrible van de partij, was Cruz de kandidaat van (een deel van) de conservatieve achterban van de Republikeinen. Uiteindelijk gooide de Texaanse senator begin mei de handdoek in de ring, waarna Trump als enige kanshebber voor de presidentsnominatie overbleef.

Cruz noemde eerder Trump nog een “pathologisch leugenaar” en een “racist”. Twee zaken hebben hem ertoe aangezet toch zijn steun voor de zakenman uit te spreken, zegt hij in het bericht op Facebook:

“Allereerst heb ik vorig jaar beloofd de Republikeinse kandidaat te steunen. Ik wil daarin mijn woord houden. Ten tweede: hoewel er punten zijn waarop ik het volledig oneens ben met onze nominatie, is een stem voor Hillary Clinton volledig ondenkbaar. Daarom heb ik me altijd tot het #NeverHillary-kamp gerekend.”


Tekst gaat verder onder het bericht

Meerdere prominente Republikeinen twijfelen

Eerder lieten andere prominente Republikeinen weten eveneens te worstelen met hun keuze bij de komende verkiezingen. Voormalig president George Bush senior stemt bijvoorbeeld op 8 november op Clinton, zo vertrouwde hij een Democrate afgelopen week toe.

Ook één van zijn zonen, Jeb Bush, die tevens deelnam aan de race om de Republikeinse presidentsnominatie, zal niet gaan voor Trump, zo liet hij in een exclusief interview met NRC weten. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, heeft na lang twijfelen, wel zijn steun voor partijgenoot Trump uitgesproken.

    • Jorg Leijten