Stappenteller helpt niet bij begeleid diëten

Het stappenteller-afvallenonderzoek deelt een flinke klap uit aan het idee dat een wearable je helpt om gezond te blijven.

Foto iStock

Een stappenteller helpt niet om gewicht kwijt te raken. Althans niet bij twintigers en dertigers die al onder begeleiding afvallen. Sterker nog: de mensen die als extra een elektronische activiteitenmeter droegen, waren na twee jaar minder kilo’s kwijt (3,5 kilo) dan de mensen die alleen begeleiding kregen (5,9 kilo). Die assistentie was intensief: naast dieet- en beweegvoorschriften maandelijks een groepsbijeenkomst en een aanmoedigend telefoontje en wekelijks een SMS.

De Apple Watch en andere om de pols gedragen activiteit- en gezondheidsmeters bestonden nog niet toen dit Amerikaanse onderzoek werd gedaan, tussen 2012 en 2014. De 237 mensen die na zes maanden lijnen als extra 1,5 jaar een wearable droegen, kregen een apparaatje (FIT Core van Body Media) dat om de arm wordt gedragen. Wie het apparaatje zelf kocht betaalde 6 dollar per maand abonnementsgeld om zijn gegevens te krijgen. Het klinkt als een service uit de vorige eeuw en begin van dit jaar is die dienst uit de markt genomen, leert internet.

Dat neemt niet weg dat het stappenteller-afvallenonderzoek een flinke klap uitdeelt aan het idee dat een wearable je helpt om gezond te blijven. Traditionele begeleiding werkt beter, concluderen de onderzoekers in hun woensdag verschenen artikel in JAMA.

Ze schrijven dat eerder wearables-onderzoek soms gunstige effecten had, maar in kortlopend onderzoek met vrij weinig deelnemers. Van de 470 mensen die aan dit onderzoek begonnen hield driekwart het twee jaar vol. In beide groepen gebeurde wat bij langlopende diëten vaak gebeurt: het gewichtsverlies was al na een half jaar het grootst (ruim 8 kilo). Daarna nam het gewicht weer toe.

    • Wim Köhler