Spaanse justitie heropent corruptieonderzoek Neymar

In juli had het Spaanse Nationaal Hof de zaak nog gesloten.

Foto: AFP / Pedro Armestre

De Spaanse justitie heropent het corruptieonderzoek naar de Braziliaanse voetballer Neymar. Dat meldt Reuters vrijdag.

In juli had het Spaanse Nationaal Hof de zaak tegen de voetballer nog gesloten. Nadat de officier van justitie in beroep was gegaan tegen deze uitspraak, besliste de rechter vrijdag dat er toch voldoende bewijs is om de zaak te heropenen.

Transfer

Het onderzoek richt zich op de transfer van Neymar van voetbalclub Santos naar Barcelona in 2013. De Braziliaanse investeringsmaatschappij DIS, die recht heeft op 40 procent van de opbrengsten van de transfer, beweert te weinig geld te hebben ontvangen. Er was niet 17,1 miljoen euro betaald voor de overgang, zoals Barcelona en Neymar beweerden, maar 25,1 miljoen. In dat geval zou DIS nog 3,2 miljoen euro ontvangen.

Neymar en de andere betrokkenen, zijn vader en de voormalig voorzitters van beide voetbalclubs, hebben altijd ontkend.

Boete

FC Barcelona ging in juli akkoord met een boete van 5,5 miljoen euro voor belastingontduiking bij de transfer van Neymar naar Barcelona. Deze zaak was aangespannen door de Spaanse belastingdienst.

Messi

In juli werden voetballer Lionel Messi en zijn vader veroordeeld voor belastingfraude in Spanje. Ze kregen een celstraf van 21 maanden opgelegd en moesten een boete betalen, van respectievelijk 2 en 1,5 miljoen euro. Messi heeft tussen 2007 en 2009 inkomsten verzwegen voor de fiscus. De voetballer ging in beroep tegen de veroordeling.