Straf Kali na rode kaart videoarbiter blijft staan

Kali heeft de twijfelachtige primeur gekregen om als eerste voetballer ooit van het veld te zijn gestuurd door ingrijpen van een videoscheidsrechter.

Arbiter Pol van Boekel was woensdag de eerste videoscheidsrechter ooit bij een wedstrijd in het betaald voetbal. Foto: Jerry Lampen / ANP

De tuchtcommissie van de KNVB handhaaft de straf van Willem II-speler Anouar Kali voor zijn rode kaart. Kali is drie wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar. Eerder accepteerde Willem II datzelfde schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal niet, omdat de rode kaart was gegeven op aandringen van de videoscheidsrechter.

Willem II heeft vier dagen de tijd om in beroep te gaan, maar Kali is hoe dan ook geschorst voor het duel met NEC dit weekend.

In de bekerwedstrijd tegen Ajax (5-0 verlies) werd voor het eerst in het betaalde voetbal gebruikgemaakt van een videoscheidsrechter. In de 59ste minuut ontving Kali na een harde overtreding op Ajax-speler Lasse Schöne de rode kaart van scheidsrechter Danny Makkelie, op advies van videoscheidsrechter Pol van Boekel. In eerste instantie had Makkelie een gele kaart getrokken.

Wereldprimeur

Daarmee heeft Kali de twijfelachtige primeur gekregen om als eerste voetballer ooit van het veld te zijn gestuurd door ingrijpen van een videoscheidsrechter. De overtreding is zo zwaar dat een rode kaart een passende straf is, oordeelde hij. Dus werd Kali in alsnog van het veld gestuurd, een wereldprimeur in een officiële wedstrijd.

Willem II was het daar niet mee eens. De club is van mening dat de videoscheidsrechter hier niet gebruikt had moeten worden, omdat Makkelie de situatie al beoordeeld had. De club was in de veronderstelling dat de videoscheidsrechter alleen wedstrijdbepalende zaken die overduidelijk zijn mag beoordelen.

In sporten als rugby (vanaf 1996), hockey (2006), tennis (2008), en sinds de Olympische Spelen in Rio ook volleybal werd al eerder gebruikgemaakt van videobeelden als hulpmiddel. In het voetbal werd in 2012 de zogenaamde doellijntechnologie ingevoerd. Afgelopen zomer experimenteerde wereldvoetalbond FIFA met een videoscheidsrechter bij de oefeninterland Frankrijk-Italië.

    • Bas Tooms