Schelto Kruijff over ‘strijd tegen kanker’

Geen oorlogstaal, maar om het woord ‘strijd’ kun je soms niet heen

Oncologisch chirurg Schelto Kruijff schrijft in zijn betoog Noem genezen van kanker geen overwinning (16/9) over de strijd tegen kanker.

Als KWF Kankerbestrijding zullen we patiënten nooit oproepen om te ‘strijden’ tegen hun ziekte. Hoe je omgaat met kanker, is heel persoonlijk. En het is waar dat positief denken geen invloed heeft op de uitkomst van de ziekte. Maar veel patiënten gebruiken zelf de metafoor ‘ik strijd tegen kanker’ en putten daar energie uit. Anderen ergeren zich er juist aan, en daar houden wij in onze communicatie rekening mee. Wij zijn ons zeer bewust van de impact van woorden die we gebruiken en kiezen om die reden niet voor ‘oorlogstaal’.

Toch kunnen we niet altijd om het woord ‘strijd’ heen. Wij heten niet voor niks KWF Kankerbestrijding. Kanker bestaat op persoonlijk niveau, én als maatschappelijk probleem. Op dat maatschappelijke niveau gebruiken we het woord wel, vergelijkbaar bijvoorbeeld met de strijd tegen het broeikaseffect. Ons ideaal, de droom over ‘de dag dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker’ moet ook zo gezien worden: als de maatschappelijke wens om ons samen tegen kanker teweer te stellen en daar aan bij te dragen door geld in te zamelen voor onderzoek naar meer genezing, minder kanker en betere kwaliteit van leven voor mensen die kanker hebben (gehad). Stap voor stap komen we dichterbij: onlangs maakte het CBS bekend dat steeds minder mensen aan kanker sterven.