Samsom wil opnieuw lijsttrekker PvdA worden

verkiezingen

Diederik Samsom is opnieuw kandidaat voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Dat maakte hij vrijdagavond bekend via een brief aan de leden.

Diederik Samsom, de PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, is opnieuw kandidaat voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Dat maakte hij vrijdagavond bekend via een brief aan de leden.

Hoewel de PvdA-fractievoorzitter de afgelopen maanden steeds benadrukte pas dit najaar een definitief besluit te nemen, maakte hij herhaaldelijk duidelijk gemotiveerd te zijn.

Binnen de PvdA is Samsom, die in de Tweede Kamer zit sinds 2003, niet onomstreden. Als lijsttrekker behaalde hij bij de verkiezingen van 2012 een klinkende zege, maar meteen daarna besloot hij met de VVD te gaan regeren en ingrijpend te bezuinigen op zorg en sociale voorzieningen.

Veel PvdA’ers vinden dat Samsom er niet goed in is geslaagd het PvdA-verhaal te vertellen. Dat weerspiegelt zich in de peilingen, waar de PvdA tussen de 11 en 13 zetels scoort. In een recent onderzoek van EenVandaag zegt slechts 33 procent van de PvdA-kiezers vertrouwen te hebben in Samsom als lijsttrekker .

De deadline voor kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de PvdA ligt op 24 oktober. Mogelijke andere kandidaten zijn PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher en europarlementariër Paul Tang. (NRC)