Samsom opnieuw kandidaat voor lijsttrekkerschap PvdA

De grote vraag is nu of PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher zich volgende maand in de strijd om het leiderschap mengt.

Samsom deze week in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
Samsom deze week in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto ANP / Remko de Waal

Diederik Samsom, PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, is opnieuw kandidaat voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Dat maakt hij vrijdagavond bekend via een brief aan de leden. Zaterdagmiddag is er een ledenraad van de PvdA in Eindhoven.

Dat Samsom zich opnieuw zou kandideren voor het lijsttrekkerschap was alom de verwachting. Hoewel de PvdA-fractievoorzitter de afgelopen maanden steeds benadrukte pas dit najaar een definitief besluit te nemen, maakte hij herhaaldelijk duidelijk gemotiveerd te zijn om door te gaan. Binnen de partij is Samsom, die voor de PvdA in de Tweede Kamer zit sinds 2003, bepaald niet onomstreden. Als lijsttrekker behaalde hij bij de verkiezingen van 2012 een klinkende overwinning, maar meteen daarna besloot hij met de VVD te gaan regeren en ingrijpend te bezuinigen op zorg en sociale voorzieningen.

Samsom zegt dat hij ‘brandt van de ambitie’ om door te gaan.

“We bereikten veel, maar maakten ook fouten. Onze idealen kwamen dichterbij, maar we zijn er nog lang niet.”

Veel PvdA’ers vinden dat Samsom er niet goed in is geslaagd in de afgelopen kabinetsperiode het PvdA-verhaal te vertellen. Dat weerspiegelt zich in de peilingen, waar de PvdA tussen de 11 en 13 zetels scoort. In een recent onderzoek van EenVandaag zegt slechts 33% van de PvdA-kiezers vertrouwen te hebben in Samsom als lijsttrekker – met afstand het laagste percentage van alle partijen.

Lees ook: De glijvlucht in de peilingen van de PvdA

Mogelijk concurrentie van Asscher en Tang

Samsom is de eerste grote naam die zich kandideert voor het lijsttrekkerschap. De deadline daarvoor ligt op maandag 24 oktober. Samsom heeft herhaaldelijk gezegd dat hij graag zou zien dat er een serieuze strijd om het lijsttrekkerschap komt. Veel PvdA’ers hoopten dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zich zou kandideren, maar hij heeft meerdere keren gezegd het niet tegen Samsom te willen opnemen. Er is wel een serieuze kans dat PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher zich kandideert. Hij herhaalde vrijdag dat hij zijn besluit in oktober neemt en bekendmaakt.

Naast Asscher is ook een kandidatuur van europarlementariër Paul Tang denkbaar. Hij vindt Samsom en Asscher allebei te veel verbonden met de bezuinigingen van Rutte II en overweegt zich te kandideren als zij een onvoldoende linkse koers voorstaan. Tang bepleit een “grote breuk” met het beleid van Rutte-II, zei hij onlangs in een interview met NRC, en vindt dat de PvdA de VVD moet uitsluiten als coalitiepartner in een volgend kabinet.

Lees ook: ‘PvdA en VVD in een coalitie, dat maakt de politiek kapot’, het recente interview met Paul Tang.