‘Minstens 70 doden bij zware bombardementen op Aleppo’

Het Syrische leger kondigde de aanval op donderdagavond al aan. Aleppo is in handen van rebellen.

Een jongetje bekijkt de schade in een deel van Aleppo dat onder vuur werd genomen door het Syrische leger.
Een jongetje bekijkt de schade in een deel van Aleppo dat onder vuur werd genomen door het Syrische leger. Foto Reuters

Bij zware bombardementen van het Syrische leger op delen van Aleppo die in handen zijn van rebellenbewegingen, zijn vrijdagochtend meer dan zeventig doden gevallen. Dat schrijft Reuters op basis van bronnen binnen de Syrische stad. Ook zouden veertig gebouwen vernield zijn.

Volgens Hamza al-Khatib, directeur van een ziekenhuis in Aleppo, ligt het dodental op 91, schrijft Reuters. Aleppo werd op woensdag en donderdag ook al onder vuur genomen door het regeringsleger. De aanval van vrijdag werd donderdagavond laat al aangekondigd.

Volgens een burgerverdedigingsgroep in Aleppo werden de bombardementen uitgevoerd door vijf Russische gevechtsvliegtuigen. De groep spreekt van zware aanvallen gedurende de nacht, die om zes uur ‘s ochtends wederom zijn hervat. Het Russische leger steunt het Syrische regeringsleger bij luchtaanvallen.

Staakt-het-vuren

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat er sinds middernacht lokale tijd minstens dertig aanvallen zijn geweest. De bombardementen van deze week zijn de heftigste sinds april. De aanvallen volgen op het einde van een staakt-het-vuren dat onder leiding van de VS en Rusland werd beklonken.

RTL-verslaggever Olaf Koens heeft op Twitter foto’s geplaatst van twee mogelijke slachtoffers van het bombardement in Aleppo.

Twitter avatar obk Olaf Koens Goed om te herhalen: het is nagenoeg onmogelijk deze berichten te verifiëren, ze komen via artsen activisten naar buiten.

Het staakt-het-vuren heeft een week stand gehouden, maar werd maandag beëindigd toen een hulpkonvooi van de VN bij Aleppo werd gebombardeerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, eiste woensdag dat Syrië en Rusland niet langer doelen zouden bestoken in het noorden van Syrië. Ook Rusland zegt opnieuw te willen praten over een wapenstilstand.