‘Nieuwe Deense partij op rechts moet serieus worden genomen’

Nieuwe partij Denemarken

Nye Borgerlige is nog rechtser dan de Deense Volkspartij en heeft genoeg handtekeningen verzameld om mee te doen met de volgende Deense verkiezingen. „De partij wil een volledige stop op migranten en vluchtelingen.”

Bob Strong/Reuters

Op het vlak van migratie zijn ze nog rechtser dan de rechts-populistische Deense Volkspartij en economisch pleiten ze voor minder belasting. De nieuwe Deense partij, Nye Borgerlige, dat ‘Het nieuwe rechts’ betekent, aast op de Deense kiezer die vindt dat het migratiebeleid van de centrumrechtse minderheidsregering van premier Lars Løkke Rasmussen nog niet streng genoeg is. Op hun Facebookpagina maakte de partij bekend dat ze meer dan de nodige 20.000 handtekeningen hebben verzameld om mee te kunnen doen met de volgende parlementsverkiezingen in 2019. De rechtse partij wil onder meer dat Denemarken uit de Europese Unie stapt en zich terugtrekt van internationale verdragen.

De oprichting van een nieuwe rechtse partij verrast de Deense politicoloog Jens Peter Frølund, die onderzoek doet naar rechtse partijen aan de Universiteit van Aarhus, niet. „Ik had het een tijd terug al voorspeld”, vertelt hij telefonisch. „Vijf procent van de kiezers zit rechts van de Deense Volkspartij, die vinden hen te soft op het vlak van migratie. Economisch vinden ze hen te links”, zegt Frølund. „We zullen de komende tijd veel van Nye Borgerlige horen.”

Denemarken is op het vlak van migratie het afgelopen jaar al naar rechts verschoven, is het niet genoeg voor de kiezers?

„De Deense Volkspartij wil strengere regels voor migranten en minder vluchtelingen in Denemarken, maar er blijven nog steeds migranten asiel aanvragen. Nye Borgerlige wil een volledige stop op migranten en vluchtelingen. Dat is een verschil met de Deense Volkspartij.”

Zijn ze een dreiging voor de Deense Volkspartij, de een na grootste partij van Denemarken die met 37 van de 179 zetels de huidige regering gedoogt?

„In de peilingen zie je dat de populariteit van de Deense Volkspartij een klein beetje afneemt, maar zij voelen zich niet bedreigd door deze rechtsere partij. Het is ook nog niet duidelijk of ze nu op immigratie nog meer naar rechts verschuiven om geen kiezers te verliezen. Ze zijn vooral een dreiging voor de Conservatieve Volkspartij, die nu zes zetels heeft en er slecht voor staat. De partijleider van Nye Borgerlige, Pernille Vermund, heeft eerder, net als een aantal andere leden, de Conservatieve Volkspartij verlaten. De kans bestaat dat deze conservatieve partij na de komende verkiezingen uit het parlement verdwijnt.”

Wie zijn de potentiële kiezers van Nye Borgerlige?

„Denen uit de midden- en hogere klassen die in de private sector werken en best welvarend zijn, maar niet per se hoog opgeleid. Economisch zijn ze heel liberaal. Ze willen vooral lagere belastingen. Nye Borgerlige pleit ervoor dat belastingen nooit hoger mogen zijn dan 40 procent. In Denemarken wordt dat echt als een radicaal standpunt gezien. Hoe kan onze verzorgingsstaat dan worden bekostigd?”

Leeft hun potentiële achterban in gebieden waar veel migranten wonen?

„Nee, ze hebben economische overwegingen. Ze willen geen migranten meer omdat ze zich zorgen maken over de hoge kosten van migranten.”

Denkt u dat de partij succes zal hebben?

„ Partijleider Vermund doet het heel goed in de media, ze komt zelfverzekerd over en heeft zeker potentie. Er kan bij een nieuwe partij natuurlijk in het begin van alles misgaan, dus we weten niet hoe het gaat lopen. Maar hun politiek programma ziet er weldoordacht uit. Nye Borgerlige moet zeker serieus worden genomen.”