Nettoverlies voor Ajax door mislopen Champions League

Gestegen transferinkomsten kunnen niet voorkomen dat de club rode cijfers schrijft.

Arek Milik (links) en Viktor Fischer (rechts). De transferopbrengsten van de Deen konden wel worden meegenomen in het boekjaar, die van de Pool niet.
Arek Milik (links) en Viktor Fischer (rechts). De transferopbrengsten van de Deen konden wel worden meegenomen in het boekjaar, die van de Pool niet. Foto Olaf Kraak/ANP

Het mislopen van de Champions League is Ajax vorig seizoen duur komen te staan. De Amsterdamse voetbalclub behaalde in het gebroken boekjaar - dat afliep op 30 juni - een nettoverlies van 700.000 euro, blijkt uit de vrijdag gepresenteerde jaarcijfers. Ook transferinkomsten ter hoogte van 12,6 miljoen euro konden het negatieve resultaat niet voorkomen.

De jaaromzet daalde van ruim 105 miljoen euro een jaar eerder tot iets meer dan 93 miljoen euro. Inkomsten uit sponsoring stegen wel, met 4,3 miljoen euro, evenals wat er aan de losse kaartverkoop werd verdiend (plus 1,1 miljoen euro).

Verkoop spelers

Ajax verkocht vorig seizoen (2015/2016) onder meer Viktor Fischer (Middlesbrough), Kolbeinn Sigthòrsson (Nantes) en Ricardo Kishna (Lazio Roma). Dat leverde de club 12,6 miljoen euro op. De inkomsten uit de verkoop van keeper Jasper Cillessen en aanvaller Arek Milik, samen goed voor zo’n 45 miljoen euro aan transferopbrengsten, zijn in de jaarcijfers nog niet meegenomen, omdat die vallen in het nieuwe boekjaar. Ze zullen volgens de club, ondanks dat de Amsterdammers ook dit seizoen de Champions League zijn misgelopen, zorgen voor een positief nettoresultaat.

Bestudering van de uitgavenkant van de jaarcijfers leert verder dat de spelerssalarissen stegen met 3,7 miljoen euro, terwijl de lonen voor leden van de technische en medische staf en het overige personeel in totaal daalden met 1,7 miljoen euro