Netflix testen? Dat doe je met een surrealistische film noir

Door de film Meridian ook aan concurrenten beschikbaar te stellen, wil Netflix technologie verbeteren.

Screenshot uit Meridian Netflix

Sterke contrasten, artistieke ruis, sigarettenrook en felle kleuren: mooi in een film, maar lastig voor de programmeurs van videodiensten als Netflix. Zij werken continu aan nieuwe technieken om dit soort beelden zo goed mogelijk weer te geven. Om dat te kunnen testen heeft Netflix een surrealistische korte film noir gemaakt. Oók concurrenten mogen deze testfilm gebruiken.

De korte film Meridian gaat over twee detectives die een aantal mysterieuze verdwijningen onderzoeken. Bij een rots op het strand is een vreemde vrouw in een witte jurk gezien. De detectives gaan op onderzoek uit en ontdekken… Spoiler: eigenlijk vrij weinig. Voor een fascinerend plot hoef je bij Meridian niet te zijn, want daar is de film niet voor.

De film, die in de hoge 4K-resolutie geschoten is met 60 beelden per seconde, moest zoveel mogelijk uitdagende technische elementen bevatten. Zo kunnen manieren getest worden om films te converteren, verkleinen en online weer te geven. Dat Netflix daar ook een verhaal in verwerkte én de film voor abonnees beschikbaar maakt, is vooral voor de leuk.

Open source

Bijzonder is dat de film is gepubliceerd onder een zogenaamde Creative Commons-licentie. Dat houdt in dat Netflix gedeeltelijk afziet van haar auteursrechten. Dit zorgt ervoor dat andere bedrijven de film ook kunnen gebruiken - zelfs concurrenten als Apple en Amazon.

In dit shot uit Meridian worden veel complexe beeldelementen tegelijk gebruikt

De stap is een poging om de sfeer van Silicon Valley naar Hollywood te halen. Waar filmproducenten vooral exclusieve deals proberen binnen te halen, is het in de techwereld normaal om bepaalde technologie openbaar beschikbaar te maken. Het idee achter dit open source-systeem is dat ontwikkelaars en bedrijven van elkaar kunnen leren om zo de technologie voor iedereen te verbeteren.

In een interview met het Amerikaanse tijdschrift Variety zegt Netflix’ directeur videoalgoritmes, Anne Aaron, dat er voor de testvideo zelfs met een helikopter is gefilmd. Ze zegt:

“Je hebt materiaal nodig dat representatief is voor hoe films vandaag de dag gemaakt worden.”

Wie weet, grapt Aaron, komt er ook ooit een tweede seizoen. Binge-watchen is niet echt moeilijk bij Meridian: de film duurt maar tien minuten. Voor abonnees is Meridian op Netflix te bekijken, maar hij is ook te downloaden als ruw videobestand.

    • Wouter van Dijke