Minder opvangplekken in azc Oude Pekela na incidenten

De gemeente Pekela brengt de capaciteit van het azc terug van 500 naar 200 plaatsen na recente incidenten en onrust in het dorp.

Een demonstrant protesteert in Oude Pekela tegen het plaatselijke azc.
Een demonstrant protesteert in Oude Pekela tegen het plaatselijke azc. Foto Siese Veenstra/ ANP

De opvangcapaciteit van het asielzoekerscentrum (azc) in het Groningse dorp Oude Pekela wordt tijdelijk met 300 plaatsen teruggebracht in verband met recente incidenten. Dat heeft de gemeente Pekela vrijdag bekendgemaakt. Vorige week kondigde burgemeester Jaap Kuin een noodbevel af nadat inwoners op Facebook opriepen om te verzamelen bij het azc.

Pekela besloot in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Openbaar Ministerie om het aantal opvangplekken daarom tijdelijk te verminderen van vijfhonderd tot tweehonderd. De maatregel geldt tot 1 januari 2017. Wat er daarna gaat gebeuren met het azc wordt volgens de gemeente met het COA overlegd. Volgens de gemeente is het nu aan het COA om opvang te vinden voor de driehonderd bewoners die moeten vertrekken.

Burgemeester Kuin stelt in een persverklaring:

“Er zijn stevige en indringende gesprekken gevoerd met het COA. Samen zijn we overeengekomen dat het voor de leefbaarheid, veiligheid en rust in het dorp beter is om de maximale capaciteit terug te brengen naar 200. Ik heb hierover indringend gesproken met Staatssecretaris Dijkhoff. Hij heeft erkend dat de situatie in Oude Pekela om maatregelen vraagt.”

Tekst gaat verder na kaart.

Incidenten

De maatregel volgt volgens de gemeente op een reeks incidenten. Volgens regionale omroep RTV Noord waren asielzoekers afgelopen week betrokken bij een winkeldiefstal en verwondde een van de bewoners van het azc in dronken toestand een agente.

Ook ging afgelopen zomer de extreem-rechtse burgerwacht Soldiers of Odin achter een asielzoeker aan uit Oude Pekela die meerdere vrouwen zou hebben lastiggevallen. De man werd uiteindelijk gewond in het azc gevonden door de politie.

Vorige week kondigde Kuin een noodbevel af nadat er op Facebook een oproep werd gedaan aan “eenieder die het ook zat is dat de azc’ers hun gang maar kunnen gaan”. Bij het restaurant Pekelahof verzamelden zich vervolgens ongeveer honderd mensen. Zij vertrokken na oproep van de politie weer. Afgelopen zaterdag vond er vervolgens een demonstratie plaats tegen de bewoners van het azc.

Andere maatregelen

Naast het terugbrengen van het aantal opvangplekken, heeft Pekela ook nog andere maatregelen genomen om de overlast vanuit en rondom het asielzoekerscentrum tegen te gaan. Zo komen er beveiligers binnen en bij het azc. Ook worden bewoners die “ongewenst gedrag vertonen of dreigen te vertonen direct overgeplaatst”.