Wat moet je doen als je dochter te stevig is?

Opgevoed NRC legt wekelijks opvoedvragen van lezers aan een panel deskundigen én kinderen voor.

Illustraties Martien Ter Veen

Moeder: „Mijn dochter van elf is te stevig, maar hoe pak ik dat nou aan zonder haar een complex aan te praten? Ik las in een artikel dat je er niks over moet zeggen, maar dat je stiekem het goede voorbeeld moet geven. Ik heb zelf maat 42 en ben wel wat te zwaar, maar mijn man is echt behoorlijk stevig, en daar zeur ik dan van tijd tot tijd over.

„Ik vermoed dat geen maat kunnen houden wel een genetisch dingetje is. Ik kan zelf altijd wel een tweede bordje pasta eten, dat vind ik lekker, zit ik lekker vol.

„Misschien had ik de grootte van de porties moeten beperken toen ze nog klein was. Haar een half hamburgertje moeten geven in plaats van een hele, of maar een half Duits biefstukje. Maar wat als ze dan steeds honger had gehad?

„Kinderen moeten meer bewegen, hoor je steeds, maar krijg ze maar eens weg achter de computer. Ik speelde vroeger buiten, maar bij ons speelt niemand meer op straat. Ze deed wel aan paardrijden en zwemmen en gaat nu voetballen. En ze fietst iedere dag naar school.

Hoe zouden kinderen dit aanpakken? We vroegen het ons kinderpanel.

„Kinderen moeten gezond eten, hoor je ook. Maar we eten al zo gezond! Altijd verse groentes, nooit voedsel uit pakjes. We hebben geen snoep of koek in huis, maar dat koopt ze gewoon zelf. Ik durf er niks over te zeggen, want dan ben ik bang dat ze het stiekem gaat doen. Snoepen ziet ze echt van andere kinderen. Buitenshuis is alles gericht op snoep. Mooie potjes, mooie verpakkingen bij de Action.

„De blikken en opmerkingen die je van andere ouders krijgt over het gewicht van je kind, je vóelt de afkeuring. Zeker van hoger opgeleide ouders. Ja lekker makkelijk als je zelf toevallig graatmagere kinderen hebt.”

Naam is bij de redactie bekend. De rubriek Opgevoed is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding zeer gevoelig liggen.

Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag naar opgevoed@nrc.nl.

Gezond gewicht voor het hele gezin

Marga Akkerman: „Laten we de vraag eens anders formuleren: hoe kan mijn dochter een gezond gewicht krijgen? Of beter: hoe kan het gezin een gezond gewicht krijgen? Dat maakt het voor de dochter een stuk makkelijker. Ouders kunnen met informatie over een gezonde Body Mass Index en de schijf van vijf een eetbeleid ontwikkelen voor hun eigen gezin. Kennelijk heeft het tot nu toe aan een beleid over wat je wel eet en wat niet, en wanneer, ontbroken. Als een kind weet wat van huis uit het eetbeleid is, weet het ook wanneer het over de grens gaat. Dan smaakt het toch net even anders. Dat krijg je alleen maar voor elkaar als beide ouders, dus vader ook, er achter staan. Vervolgens is het de kunst om je aan dat beleid te houden, en ook dat geldt nadrukkelijk voor beide ouders. In de situatie van dit gezin zal dat een enorme ommezwaai kunnen betekenen, want zo te lezen ligt beheersing op het gebied van eten moeilijk. Dat heeft hun dochter als vanzelfsprekend overgenomen.”

Dit is het moment om in te grijpen

Tischa Neve: „Dit is inderdaad het moment om in te grijpen, zo aan het begin van de puberteit en de middelbare schooltijd. Gooi het niet op ‘slanker worden’ of af moeten vallen; het laatste wat je wil is een onzekere puber die denkt dat ze niet goed genoeg is zoals ze is. Wel is het goed samen te bespreken dat het uit het oogpunt van gezondheid belangrijk is om op een andere manier te gaan eten, voor jullie allemaal. Het klinkt niet alsof er in dit gezin echt een gesprek over gewicht kan worden gevoerd. Let bij de dochter op de signalen, bijvoorbeeld als ze iets zegt als: ‘Dat staat me niet’, of ‘Ik pas ook niks’ dat kan een mooie opening zijn om door te vragen hoe ze zich over haar lichaam voelt. Snoep kopen buitenshuis zou ik bespreekbaar maken. Waarom doet ze dat? Omdat er thuis niks is? Bespreek wat ze graag zou willen, en of dat past in jullie plan, en spreek vaste snoepmomenten af. Het gaat om matiging bijbrengen, en een betere invulling, niet om verbieden.”