Kabinet verlengt ‘wokakkoord’ met drie jaar

Het akkoord houdt in dat Aziatische restaurants koks uit Azië mogen aantrekken om hier in de keuken te komen werken.

Chinese koks wokken in restaurant De Gouden Wok in het Zuiderpark in Den Haag.<
Chinese koks wokken in restaurant De Gouden Wok in het Zuiderpark in Den Haag.< Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet heeft vrijdag besloten het zogeheten ‘wokakkoord’ met drie jaar te verlengen. Deze overeenkomst, die twee jaar geleden afgesloten werd tussen de regering en de horecabranche, houdt in dat Aziatische restaurants koks uit Azië mogen aantrekken om hier tijdelijk in de keuken te komen werken.

Wel heeft minister Asscher van Sociale Zaken (PvdA) quota ingesteld voor het aantal koks dat naar Nederland mag worden gehaald. Volgend jaar krijgen hooguit 1.800 gespecialiseerde koks uit Azië een vergunning om tijdelijk aan de slag te kunnen. In 2018 gaat het om 1.400, het jaar erna om maximaal duizend. Op deze manier hoopt het kabinet Aziatische restaurateurs te dwingen ook Nederlandse koks aan te nemen.

Geen succes

Het ‘wokakkoord’ kwam in 2014 tot stand. In het begin van dat jaar mochten de bijna tweeduizend Chinese restaurants in Nederland geen koks meer uit Azië halen, als gevolg van nieuwe wetgeving. De bedoeling hiervan was dat de werkloze Nederlandse koks de gaten in de Aziatische keukens zouden opvullen.

Dat bleek geen succes. Uitkeringsinstantie UWV leidde veertienhonderd Nederlandse koks op voor het werk in de Aziatische keuken, maar deze bleken in veel gevallen niet in staat bepaalde gerechten klaar te maken. Destijds zei de Chinese restauranthouder Yukha Pang (44) tegen NRC:

“Ik heb tijdelijk twee Nederlandse koks aangenomen via het UWV, maar ze misten het gevoel voor de Chinese keuken. Je moet echt affiniteit met de kruiden en technieken hebben.”

Het kabinet en de Aziatische horecabranche tekenden toen het akkoord om Aziatische restaurateurs de mogelijkheid te geven toch koks uit Azië te halen. Het eerste halfjaar mochten ze 900 koks over laten komen. Daarna werd dit aantal afgebouwd tot 750 per halfjaar.

Nog steeds te weinig Nederlandse koks

Het ‘wokakkoord’ loopt op 1 oktober af. In de afgelopen twee jaar is gebleken dat er nog steeds te weinig Nederlandse koks zijn die in Aziatische restaurants kunnen werken, meldt het ministerie van Sociale Zaken. Daarom is besloten het convenant met drie jaar te verlengen. Aziatische restaurants die een kok uit het buitenland willen halen, zijn verplicht om ook Nederlandse koks aan te nemen, dan wel opleidingen of stages aan te bieden.

Met Aziatische horeca bedoelt het kabinet Chinese, Indonesische, Japanse, Indiase, Koreaanse, Maleisische, Thaise, Tibetaanse en Vietnamese restaurants.