IS gebruikte mosterdgas bij raketaanval Irak

Op de basis die IS onder vuur nam zijn honderden Amerikanen gelegerd.

Foto Andrew Harnik/AP

Bij een raketaanval die dinsdag plaatsvond op een luchtmachtbasis in Irak heeft Islamitische Staat mosterdgas ingezet. Dat heeft generaal Joseph Dunford, de hoogste militair van de Amerikaanse strijdkrachten, gezegd tegen een Senaatscommissie, aldus AP. Op de basis zijn honderden Amerikanen gestationeerd.

Donderdag werd bekend dat de Amerikanen de aanval op de luchtmachtbasis Qayara West in Irak onderzochten. Bij de aanval raakte niemand gewond. Na de aanval onderzochten Amerikaanse militairen de restanten van de raket en vonden een zwarte olieachtige substantie op een stukje metaal van de raket. Bij een eerste test werd die substantie positief getest op mosterdgas. Een tweede test was negatief, waarop de raket voor onderzoek naar een laboratorium werd gestuurd. Daar werd geconcludeerd dat het inderdaad mosterdgas is.

De Amerikaanse generaal noemt het een “verontrustende ontwikkeling”, maar zegt dat IS beperkt is in het maken van chemische wapens.

Voor de zekerheid werden militairen ontsmet. Geen van de militairen vertoont symptomen van besmetting. De Amerikanen helpen het Iraakse leger bij de voorbereiding van het offensief tegen IS in Mosul.

Mosterdgas

Afgelopen maart lieten hoge functionarissen van de Irakese inlichtingendienst weten dat het Amerikaanse leger het hoofd van de chemische wapenafdeling van IS had opgepakt.

Het wordt aangenomen dat IS de afgelopen jaren mosterdgas heeft gebruikt in Syrië en Irak. Vorig jaar augustus werden 35 Koerden onwel na een aanval door IS op Koerdische troepen in Irak. Ook in het Noord-Syrische stadje Marea is vorig jaar november mosterdgas ingezet.