Honderden Albanezen opgepakt in havens

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee voeren een controle uit bij een vrachtwagen.
Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee voeren een controle uit bij een vrachtwagen. Foto Jerry Lampen / ANP

320 Albanezen zijn dit jaar opgepakt omdat ze als verstekeling in een vrachtwagen vanuit Europoort of Hoek van Holland wilden oversteken naar Engeland. In totaal werden 630 zogenoemde „inklimmers” opgepakt. De cijfers zijn tot en met 25 juli.

Met name jonge Albanezen komen naar West-Europa om te werken. Engeland is de populairste bestemming vanwege de taal en omdat er relatief makkelijk zwart werk is te vinden. In Nederland vrezen veel werkgevers de hoge boetes die worden uitgedeeld bij ontdekking.

Naast Albanezen werden 110 Afghaanse „inklimmers” in de havens opgepakt, evenals 60 Irakezen. De Albanezen staan al een tijdje bovenaan de lijstjes illegale werkzoekenden.

Lees ook: Teruggestuurd naar het land zonder kansen

Een deel van de Albanezen vraagt zelfs asiel aan, dit jaar 1.351 (betreft eerste asielverzoek). Na Syriërs zijn Albanezen dit jaar de grootste groep asielzoekers. Ze hebben geen recht op asiel want Albanië is een veilig land – geen oorlog en geen vervolging. Het land is lid van de NAVO en kandidaat-lid van de Europese Unie.

Asiel aanvragen is de afgelopen maanden zo onprettig mogelijk gemaakt voor asielzoekers uit westelijke Balkanlanden. Ze worden versneld teruggestuurd en tijdens hun verblijf in een azc krijgen ze alleen kost en inwoning, geen geld. Deze week besloot staatssecretaris Dijkhoff om per direct de „vertrekpremie” van 200 euro per volwassene te schrappen. Dat geld was bedoeld om de terugreis (deels) te betalen. De bijdrage van 1.750 euro aan een nieuw leven in het land van herkomst was al afgeschaft.

De groep Albanezen die de grens oversteekt en werk zoekt is vermoedelijk veel groter dan de Albanese asielzoekers. Van illegale arbeiders zijn geen cijfers, zij worden niet geregistreerd. Zij komen alleen boven water als ze worden opgepakt. Veel jongeren die worden teruggestuurd, werken in Albanië tot ze genoeg geld hebben om het opnieuw te proberen.