Grootste deel van e-mails Clinton pas na verkiezingen openbaar

Het gaat om een gedeelte van de bijna vijftienduizend e-mails die de FBI in augustus oprakelde na uitvoerig onderzoek.

Presidentskandidaat Clinton spreekt in Philadelphia, eerder in september. Foto AP

Het grootste deel van duizenden e-mails die Hillary Clinton ontving en stuurde vanaf een privé-emailadres toen ze minister van Buitenlandse Zaken was, wordt pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen openbaar gemaakt. Dat schrijft de Wall Street Journal op zijn website.

Het gaat om een gedeelte van de bijna vijftienduizend e-mails die de FBI in augustus oprakelde na lang onderzoek. Dat zijn andere e-mails dan de dertigduizend berichten die Clintons advocaten eerder aan de Amerikaanse justitie overhandigden.

Verkiezingen 8 november

Vrijdag bepaalde een Amerikaanse rechter het tijdsverloop waarin de onlangs gevonden e-mails openbaar gemaakt moeten worden. Grofweg 10 procent van de niet-persoonlijke e-mails worden vóór de verkiezingen van 8 november vrijgegeven. De rest staat gepland voor de periode erna. Volgens de Wall Street Journal gaat het in totaal om zo’n tienduizend pagina’s aan materiaal, waarvan er ongeveer duizend op 7 oktober, 21 oktober en 4 november worden gepubliceerd.

Lees ook: Vijf vragen over de e-mailaffaire die Clinton blijft achtervolgen.

De reden dat het grootste deel van de e-mails pas na de verkiezingen komt, is omdat het ministerie van Buitenlandse Zeken worstelt met tientallen rechtszaken die aangespannen zijn om de e-mailaffaire. Ook lopen momenteel “duizenden verzoeken” om de documenten openbaar te maken, schrijft de Wall Street Journal.

Privé-server

Vorig jaar meldde The New York Times dat Clinton als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) haar correspondentie voerde via een privé-server die in de kelder van haar huis stond in Chappaqua, New York. Het is in de VS verboden om geheime overheidsinformatie via prive-e-mail te versturen. De FBI staakte in juli het onderzoek naar de e-mailaffaire.

De e-mails moeten door het ministerie worden vrijgegeven vanwege de Freedom of Information Act, die stelt dat dergelijke documenten publiek beschikbaar moeten worden gemaakt. Voordat dat gebeurt, screent het ministerie de e-mails op de aanwezigheid van gevoelige informatie.

‘Absoluut corrupt proces’

De zaak van vrijdag was aangespannen door de organisatie Judicial Watch. Zij eiste dat de documenten openbaar gemaakt zouden worden. De organisatie noemde de rechtszaak na afloop “een absoluut corrupt proces”, en vindt dat de Amerikaanse burger cruciale informatie wordt onthouden.

De FBI maakte in augustus bekend na uitvoerig onderzoek nog zo’n vijftienduizend e-mails gevonden te hebben uit de tijd dat Clinton minister van Buitenlandse Zaken was. 9.400 van deze berichten zijn persoonlijk en worden niet vrijgegeven. De overige 5.600 zijn wel werkgerelateerd. Dit zijn deze berichten die de komende tijd openbaar worden gemaakt. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ongeveer de helft hiervan kopieën van e-mails die Clinton al eerder overhandigde.

    • Guus Ritzen