Geen winterpret op Leidseplein en Rembrandtplein

Wintermarkten

Geen ijsbaan met kerstboom op het Leidseplein. Geen houten chaletjes op het Rembrandtplein. Maar de organisatie geeft niet op.

Het wintergevoel is dit jaar in stadsdeel Centrum weer iets verder te zoeken. De ijsbaan op het Leidseplein moet wijken voor een herinrichting, en ook de Wintermarkt op het Rembrandtplein keert dit jaar niet terug. Te druk, te vol.

Kermisexploitant Frans Stuy, al twaalf jaar eigenaar van de ijsbaan op het uitgaansplein, heeft het nog zo geprobeerd. In zijn zoektocht naar een nieuwe locatie stuitte hij echter op een potdichte binnenstad. De Nieuwmarkt als alternatieve locatie vond de gemeente niet geschikt, wegens de drukte. Een editie pal voor het Centraal Station was al helemaal ondenkbaar. Zeker voor zo’n beschermd stadsgezicht. Stuy moet gewoon een winter wachten.

Op het Rembrandtplein gaat veiligheid dit jaar voor. Met de driejarige pilot ‘Gastvrij en veilig Rembrandtplein’ moet de uitgaansoverlast voor omwonenden worden teruggedrongen. „En dat vraagt om een plein met zo min mogelijk obstakels”, zegt een woordvoerder van stadsdeel centrum.

Het past bovendien in het nieuwe evenementenbeleid: minder, en meer verspreid over de stad. De woordvoerder: „We zijn niet tegen toeristen, maar houden gewoon rekening met bewoners.”

In de twee jaar dat de Wintermarkt op het Rembrandtplein plaatsvond, is geen van de partijen ooit écht tevreden geweest. Er is gewoonweg te weinig ruimte voor een volwaardige markt. Om het zicht van de bewakingscamera’s niet te blokkeren, en omdat het groene stuk gras leeg moest blijven, kregen vorig jaar slechts twintig kramen een plekje. Uit onvrede stapte mede-organisator Frans Stuy vorig jaar uit het project.

De editie op het Damrak (2013/2014) was daarentegen „fantastisch”, aldus de organisatoren. Maar die komt in ieder geval niet meer terug. Enerzijds wegens ruimtegebrek: toentertijd pasten de kraampjes nog op de ‘Rode Loper’, omdat het fietspad nog niet klaar was. Nu zouden ze op de stoep moeten komen en die wordt dan onveilig smal. Anderzijds ontbrak het de lange strip kraampjes aan „allure” voor de entree van de stad, volgens het stadsdeelbestuur.

Het gebrek aan allure speelt dit jaar absoluut geen rol in de beslissing de Wintermarkt te weren, aldus de gemeente. De woordvoerder van stadsdeel Centrum: „Wij vinden niet dat wij over smaak moeten gaan. Er zijn ook mensen die het leuk vinden.”

Uitbater René Duursma, mede-organisator van de Wintermarkt op het Rembrandtplein de afgelopen twee jaar, heeft het overigens nog niet opgegeven. „Een stad als Amsterdam moet toch een wintermarkt hebben!” Hij laat weten nog in gesprek te zijn over een markt „op een prominente locatie” in Amsterdam. Meer kan hij niet zeggen. Ja, dat het in het „centrumgebied” moet gebeuren. En dat het iets groter wordt.

    • Menno Sedee