Fred Grim nieuwe assistent bij Nederlands elftal

De coach komt van Jong Oranje. Hij volgt Marco van Basten op die bij de FIFA aan de slag gaat.

Fred Grim op archiefbeeld uit 2008, toen nog als assistenttrainer bij Sparta. Foto Cees van Hoogdalem/ Orangepictures via ANP

Oud-doelman Fred Grim wordt de nieuwe assistent van bondscoach Danny Blind bij het Nederlands elftal. Hij volgt Marco van Basten op, die naar wereldvoetbalbond FIFA vertrekt, zo maakte de KNVB vrijdag bekend.

Grim is nu nog de trainer van Jong Oranje. Blind kent de oud-doelman nog uit hun tijd bij Ajax, in de jaren negentig. Samen wonnen ze toen onder meer de Champions League. In een reactie op de benoeming stelt de bondscoach op de website van de KNVB dat hij ervan overtuigd is dat Grim een waardevolle toevoeging is voor Oranje:

“Ik ken Fred als een gedreven en enthousiaste coach, die een belangrijk aandeel kan hebben in ons team. Bovendien maakt Fred Grim al langer deel uit van het voetbaltechnische hart binnen de KNVB en kent hij de visie van Oranje. En, ook belangrijk, hij is bekend bij de nieuwe generatie Nederlandse voetballers.”

Langeler opvolger Grim bij Jong Oranje

Als opvolger van Grim bij het Nederlands elftal onder 21 heeft de KNVB gekozen voor Art Langeler, die eerder trainer was bij PEC Zwolle. Hij is nu hoofd opleidingen bij PSV. Voor de nieuwe coach wacht een zware taak: jong Oranje dreigt kwalificatie voor het EK onder 21, komend jaar in Polen, mis te lopen na een reeks matige resultaten.

Grim is de vervanger van Marco van Basten, die eerder onverwachts bekendmaakte bij de FIFA aan de slag te gaan. Donderdag meldde de KNVB dat er een akkoord is over de afwikkeling van zijn contract bij de voetbalbond. San Marco stopt eerder dan gepland, al op 1 oktober, als assistent-coach. De andere rechterhand van Blind, Dick Advocaat, maakte deze zomer de overstap naar de Turkse club Fenerbahçe.

    • Jorg Leijten