Focus op transparantie

Beurzen beseffen heel goed dat banken voor uitdagingen staan. Betaalde je vroeger voor een bankaandeel vaak méér dan de boekwaarde, dan is dat nu niet meer zo. Beleggers prijzen risico’s en uitdagingen in. Terecht. Althans, door de bank genomen. Onder de vlag ‘bank’ gaan immers veel ladingen schuil. Niet iedere activiteit herbergt evenveel risico. Zo zijn zakenbanken zeer gevoelig voor financiële of economische schokken. Bij traditioneel bankieren is die gevoeligheid iets kleiner. Daarnaast zijn er banken die minder afhangen van de rentestand. Zij halen het gros van hun inkomsten bijvoorbeeld uit vermogensbeheer of adviesverlening. Beleggers mogen best een keer kijken naar die laatste twee banksoorten. Focus daarbij op spelers met een transparant bedrijfsmodel en fors opgebouwde kapitaalbuffers. Ondanks de perceptie die vaak heerst, zijn die er wel degelijk.

Heeft u ook een vraag voor het panel? Mail naar beleggen@nrc.nl