Extra inspecteurs en bergers op A1 en A6 tegen files

Het verkeer op de snelwegen is in drie jaar met meer dan tien procent toegenomen. Door drukte ontstaan files en ongelukken.

Drukte op snelweg A1. Het onstuimige weer heeft tot langere files geleid dan normaal. Foto Remko de Waal / ANP

Op de snelwegen A1 en A6 gaat Rijkswaterstaat extra inspecteurs en bergers inzetten om het fileprobleem op te lossen en het aantal ongelukken te verminderen. Het extra toezicht bestaat uit inspecteurs die in de buurt rondrijden en extra bergers, bedoeld om het verkeer sneller op gang te helpen na files of ongelukken.

Reden voor de files en ongelukken is een flinke toename van het verkeer op de A1 en A6. “Het gaat om een toename van meer dan tien procent in drie jaar tijd, terwijl we normaal gesproken uitgaan van een groei van 1 à 2 procent. We hadden ingeschat dat het vanuit Almere met zo’n 2 of 3 procent zou toenemen, maar het is dus flink drukker geworden”, aldus een woordvoerder. Het extra personeel wordt in ieder geval tot november ingezet.

Ook de politie houdt toezicht, met name op automobilisten die verkeersovertredingen begaan wanneer ze gebruik maken van sluiproutes en wegen die alleen voor bestemmingsverkeer zijn.

10.000 auto’s over de snelwegen

Dagelijks rijden er duizenden mensen over de A1 en A6. Volgens de woordvoerder zijn de wegen nu berekend op zeven- tot achtduizend auto’s per uur. Na de werkzaamheden is die capaciteit vergroot en kunnen zo’n 10.000 auto’s over de snelwegen rijden.

Lees over de werkzaamheden aan de snelweg bij Muiden: Slopen en slepen langs nieuwe A1

Rijkswaterstaat werkt op dit moment aan het grootste project van de laatste tien jaar: het verbreden en verplaatsen van een stuk A1 tussen Diemen en Muiderberg. Die werkzaamheden zorgen voor extra files, tot zeker volgend jaar. Het knooppunt Muiderberg is naar alle waarschijnlijkheid eind 2017 klaar. Dit voorjaar start het werk aan de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-West

Komend weekend wordt er gewerkt aan de A1 richting Amsterdam. De vechtbrug wordt omgebouwd, waardoor maar twee rijstroken open zijn en automobilisten rekening moeten houden met een uur extra reistijd. Na het weekend kunnen weggebruikers bij Muiden de weg onder het nieuwe aquaduct gebruiken. Het verkeer vanuit Amsterdam rijdt al een maand over deze weg.

    • Marissa van Loon