Een snelle aanvalster met een dodelijke backhand

Hockey

Ellen Hoog (30) stopt als speelster van de nationale hockeyploeg. Ze was een belangrijke spil in de gouden jaren rond 2008 en 2012.

Foto Remko de Waal/ANP

„Wat een voorrecht om als topsporter te kunnen leven”, schrijft Ellen Hoog op haar website. De hockeyster kondigde vrijdagmiddag aan dat ze per direct afscheid heeft genomen als international van de nationale hockeyploeg. Na bijna 13 jaar het oranje shirt te hebben verdedigd, vindt de Bloemendaalse het goed zo. „Eén van de grootste talenten die er rondliepen”, zegt oud-bondscoach Marc Lammers.

De aanvalster was in 232 wedstrijden voor het Nederlandse team goed voor 60 treffers. Maar het laatste wapenfeit van Hoog in de nationale ploeg was niet haar hoogtepunt. In Rio verloor ze vorige maand met haar ploeggenoten de olympische finale, na shootouts tegen Groot-Brittannië.

Maar die teleurstellende zilveren plak valt in het niets met wat de 30-jarige aanvalsleidster aan prijzen verzamelde. Hoog won tweemaal olympisch goud (2008 en 2012), twee wereldtitels en drie Europese titels. Bovendien werd ze door de wereldhockeybond (FIH) in 2014 tot beste hockeyster verkozen.

Oud-bondscoach Lammers stond aan de wieg van Hoogs internationale loopbaan. „Als bondscoach ging ik vaak naar de jeugdteams kijken. Haar snelheid was haar enorme kracht. Bovendien had ze de beste backhand van de wereld. Haar enorme toewijding typeerde haar, Ellen maakte steevast de meeste meters maakte voorin.”

Niet alleen omwille van haar hockeykwaliteiten was Hoog belangrijk voor de Nederlandse ploeg: „Ze kwam het team destijds binnen als 17-jarige als iemand die vlot en leuk was”, zegt Lammers. „Kortom: een sfeermaker. Naarmate ze ouder werd, nam ze steeds meer verantwoordelijkheid. Ze liep steeds vaker voorop in de strijd maar het spontane en het gezellige behield ze. Ze was heel belangrijk voor de positieve sfeer in de groep, op en naast het veld.”

Lammers staat bovendien te kijken van de ontwikkeling die de Bloemendaalse als mens doormaakte: „Ze pikte heel snel dingen op. In het begin was ze defensief niet al te sterk, maar dat heeft ze gaandeweg verbeterd. Ze is gewoon elk jaar beter en verstandiger geworden, kijk maar naar de boeken die ze nu schrijft.”

Naast het veld zit Hoog dus niet stil. Ze schreef een boek over gezonde voeding, gecombineerd met sportoefeningen. Haar tweede boek is in aantocht.

Hoog blijft actief bij haar club Amsterdam.