Een verloren gewaande Alma-Tadema is teruggevonden

Het schilderij is teruggevonden in Groot-Brittannië en vanaf 1 oktober in het Fries Museum te zien.

Alma-Tadema,
Alma-Tadema, ©

„One of the best pictures ever seen in the entire history of this show”, noemt schilderijen-expert Rupert Maas het dit weekend in de Antiques Roadshow bij de BBC, zeg maar de Engelse Tussen Kunst & Kitsch. Het gaat om een verloren gewaand schilderij van de Fries-Londense schilder Alma-Tadema (1836-1912), aan wie het Fries Museum vanaf 1 oktober een overzichtstentoonstelling wijdt.

Op het doek is de etser Leopold Löwenstam te zien, terwijl hij bezig is een werk van Alma-Tadema te reproduceren. Zulke etsen werden internationaal verspreid en maakten Alma-Tadema (en andere schilders in die tijd) wereldberoemd. Alma-Tadema gaf het aan de vrouw van Löwenstam, Alice Search, die de nanny was van zijn twee dochters.

Het werk werd ingebracht in de Antiques Roadshow door een verre nazaat van Löwenstam, die vertelde dat het in 1883 een huwelijkscadeau was geweest voor Alice en Leopold, „mijn betovergrootmoeder en betovergrootvader”. De vondst, en de verbazing bij de huidige eigenaar en de toeschouwers wanneer zij de waarde van het schilderij vernemen, is zondag te zien op de BBC.

Het Fries Museum heeft het schilderij op het laatste moment kunnen toevoegen aan de tentoonstelling. Alma-Tadema was in zijn tijd waarschijnlijk de bekendste levende Nederlandse schilder. Hij schilderde vooral scènes in de antieke wereld, vaak met weelderige, in doorzichtige gewaden geklede vrouwen. Het nu gevonden doek hoort tot de uitzonderingen in zijn oeuvre.

Na zijn dood raakte Alma-Tadema in de vergetelheid, zijn werk werd gezien als commercieel en decoratief. De afgelopen jaren is hij herontdekt: zijn ogenschijnlijk op het dagelijks leven in Pompeï of Rome gebaseerde scènes vormden een inspiratiebron voor films als Gladiator (2000) en Exodus (2014). Een schilderij van Alma-Tadema dat in 1960 nog voor 250 pond werd aangeschaft door een Londense galerie, bracht op een veiling in 2010 zo’n 36 miljoen euro op.