documentaire

2Doc: Roze wolk NPO 2, 20.55 22.00u.

Postnatale depressie komt wereldwijd veel voor: een op de tien vrouwen krijgt er na de bevalling mee te maken. Na de geboorte komt de moeder in een diep dal terecht en voelt ze geen connectie met haar kind.

Vaak komt dit als een verrassing: veel vrouwen die een postnatale depressie krijgen hebben eerder geen ernstige psychische klachten gehad. Het overkwam ook documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans (Rotterdam, 1975) na de geboorte van haar dochter. Er hangt nog steeds een taboe om postnatale depressie heen en in eerste instantie besloot Graafmans om er niet met de buitenwereld over te praten, alleen met intimi.

Om het onderwerp meer aandacht te geven en het meer bespreekbaar te maken besloot ze uiteindelijk om er een documentaire over te maken. Die werd afgelopen vrijdag vertoond op het Nederlands Film Festival en is vanavond te zien als 2Doc.

In Roze wolk praten vier moeders openhartig over wat ze hebben meegemaakt of over het proces waar ze nog in zitten. Wat doe je als de moederliefde plaatst maakt voor depressie en angst?

    • Auteur Onbekend