Deze saaie mannen vieren hun saaiheid in de Dull Men’s Club

Deze mannen kijken graag naar rotondes, fotograferen postbussen of verzamelen stenen. “We geven toe dat we saai zijn en vinden dat prima.”

Het is meestal nooit echt een compliment als iemand je omschrijft als ‘saai’ en wanneer iemand jou vraagt naar je kwaliteiten, kun je maar beter niet zeggen dat je saai bent. Maar de mannen van the Dull Men’s Club denken daar anders over. Zij zijn saai en er trots op. In 2014 werd over deze club een documentaire gemaakt, en die staat vanaf deze week online.

Screenshot documentaire

Screenshot documentaire

Het motto van de online community: Where dull men - and women who appreciate dull men - share thoughts and experiences about ordinary things. De mannen die lid zijn van de club hebben bijvoorbeeld een passie voor het fotograferen van typisch Engelse postbussen, zijn helemaal gek op rotondes of verzamelen melkflessen, tandenstokers, restaurantmenu’s of kotszakjes. Saai? Best wel. Voor deze mannen niet: er zijn nu al meer dan 100 categorieën waarvoor musea bestaan, waaronder verzamelingen zeep, kledinghangers en typemachines. En de vrouwen van deze mannen zijn blij voor hun partner en ondersteunen ze waar nodig.

Een piepje als een postbus in de buurt is

Neem Peter Willis. Hij is lid van de Letter Box Study Group, een groep voor mensen die postbussen interessant vinden, en draagt een gps-apparaat bij zich. Willis krijgt een piepje (“a little ding-a-ling”) als hij dicht bij een postbus is. Hij verlaat zelden het huis zonder zijn pieper.

“De hobby is een fotografische uitdaging geworden. Ik denk niet dat ik ze ooit allemaal kan fotograferen, de database telt 115.000 postbussen, maar heb er nu 2.500 vastgelegd. Het is verslavend geworden op een manier dat ik nu op plekken kom waar ik anders niet zou komen.”

Bekijk hieronder de korte documentaire over saaie hobbies en volg de mannen die graag naar rotondes kijken, postbussen fotograferen, graag van roltrappen gaan en stenen verzamelen: “Het werd een obsessie. Als ik naar buiten ga, neem ik nu negen van de tien keer een steen mee en voeg ik deze toe aan mijn verzameling. Ze zijn overal, en niemand wil ze, behalve wij.”