Recensie

Recensie

De Robin Hood van de polder

Foto Bastiaan Heus

Foto Bastiaan Heus

Na drie dagen Haagse beschouwingen weten we nog steeds niet wie de echte Robin Hood is. Wie steelt er nog van de rijken om aan de armen te geven? Wie steelt er nog van de armen om alles zelf te houden? Wie steelt er nog van… enzovoort. Gelukkig is er nog gewoon sport, waarin het niet gaat om de oneliners maar om de eerste plaats. David Stevenhagen (32), de man die hier zo aan Robin Hood doet denken, was Nederlands kampioen Run Archery, een sport die het best te begrijpen is als een soort zomerbiathlon: afwisselend veldlopen en handboogschieten, waarbij je voor elke keer dat je naast de roos mikt, honderd meter extra moet rennen met je boog en pijlenkoker op je rug.

Stevenhagen was trouwens ook Nederlands kampioen boogschieten (70m), maar hij doet er nu alles aan om Nederland ook voor deze relatief nieuwe sport in beweging te krijgen. En dan de rest van de wereld, want waarom is de winterbiathlon wel Olympisch en is zomerschutter Stevenhagen dat niet. Wat dat betreft is de internationale sportwereld net Sherwood Forest: een duister bos waarin corrupte sheriffs aan de touwtjes trekken.