D66: Kamermeerderheid voor regulering wietteelt

In het wetsvoorstel staat dat coffeeshophouders wiet aankopen van ‘vergunninghouders’ die in een gesloten systeem telen.

Foto Robert van den Berge/ANP

Er lijkt zich een Kamermeerderheid af te tekenen voor gereguleerde wietteelt onder controle van de overheid. Dat meldt D66 vrijdag. De oppositiepartij werkt momenteel aan een initiatiefwet die dat mogelijk moet maken. Door de Groep Bontes/Van Klaveren, die als VNL wil meedoen aan de komende verkiezingen, is er nu voor het eerst een meerderheid. Tot op heden zat de politieke discussie omtrent wietteelt muurvast.

Het plan is dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd. Eenzelfde gedoogconstructie wordt momenteel gehanteerd met de verkoop van cannabis in coffeeshops. In het wetsvoorstel staat dat coffeeshophouders wiet aankopen van ‘vergunninghouders’ die in een gesloten systeem telen. Telers moeten dan ook belasting gaan betalen.

Verder komt er controle op de kwaliteit van cannabis, wat ook de gezondheidsrisico’s moet beperken. Ook het brandgevaar moet teruggebracht worden, dat illegale teelt met zich meebrengt.

Achterdeur coffeeshop

Met het voorstel wil D66 “de achterdeur van de coffeeshop regelen” en een einde maken aan het scheve gedoogbeleid. D66-Kamerlid Vera Bergkamp legt op de site van de partij uit waarom ze de initiatiefwet indient:

“In de huidige situatie is het zo dat cannabis verkocht mag worden, maar dat het niet geteeld of aangevoerd mag worden. Een onhoudbare situatie.”

Lees ook dit opiniestuk: Legaliseer die groene, mooie, welriekende plant

De Partij van de Arbeid pleit langer voor een ander wietteeltsysteem. In het AD zegt de partij nog wel in overleg te willen over de kosten van het nieuwe plan en hoe de controle op de teelt geregeld gaat worden. Wel staat de regeringspartij positief tegenover het plan.

Het plan krijgt verder steun van GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Klein, Houwers en de fractie Kuzu-Öztürk.

Bergkamp wil met haar wet recht doen aan de wil van burgemeesters:

“Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. We moeten weer gidsland worden in Europa.”

Eerder dit jaar zei de Vereniging Nederlandse Gemeenten dat het wil experimenteren met gereguleerde wietteelt. De VNG wil dat de teelt en verkoop van softdrugs in handen komt van vergunninghouders. Hierdoor zou de overheid volgens hen beter kunnen optreden tegen illegale wietteelt en -verkoop en de zware criminaliteit die daar vaak mee gepaard gaat. Op het moment is de verkoop de softdrugs legaal, maar grootschalige teelt en aanvoer ervan niet. Dit werkt volgens de gemeenten criminelen in de hand.

Lees ook: Wietteelt reguleren: dat kan dus gewoon

Wel mogelijk volgens internationale verdragen

Er komt steeds meer druk op het kabinet om wat te doen aan het huidige softdrugsbeleid. Eind mei brachten juristen Piet Hein van Kempen en Masha Fedorova van de Radboud Universiteit Nijmegen een rapport uit waarin staat dat legalisering wél mogelijk is volgens internationaal recht.

Volgens hen kunnen mensenrechtenverdragen overheden zelfs verplichten om gereguleerde cannabisteelt en -handel toe te staan wanneer dit de mensenrechten beter beschermt dan een verbod op drugs. Het Nederlandse kabinet hield zich tot nu toe altijd vast aan de bewering dat experimenten met gereguleerde wietteelt volgens internationale verdragen niet mogelijk waren.