Brug-rekenen

Vandaag een raadsel. Op de nul na zitten alle cijfers van de datum van vandaag (24-9-2016) erin (1,2,4,6,9 dus).

Het gaat zo. Vijf slimme dieren lopen in het aardedonker langs een rivier. Om veilig thuis te komen, moeten ze een stokoude brug oversteken. Dat kan niet zonder zaklamp, want tussen de oude brugbalken zitten gaten. De brug is zelfs zo gammel en smal dat er maar twee levende wezens tegelijk overheen kunnen.

Alleen: ze hebben met zijn vijven maar één zaklamp. En de batterij daarvan gaat maar 24 minuten mee.

Nog iets: ze zijn niet allemaal even snel.

De schildpad doet er altijd 9 minuten over. De haas is juist het snelste en doet de oversteek in 1 minuut. De andere dieren zitten daartussenin: de egel heeft 6 minuten nodig om de overkant te bereiken. De kip stapt er in 4 minuten naartoe en de zwarte kater sluipt in 2 minuten naar de andere oever.

Zou het lukken om allemaal aan de overkant te komen voordat de batterij leeg is? In 24 minuten dus? En zie jij hoe dat dan zou kunnen lukken?

Eerst zelf bedenken.

Gelukt? De truc is natuurlijk om de langzame schildpad en de niet zo vlugge egel en kip aan de snelle haas te koppelen. Traag heen, maar dan hup, vlug met de zaklantaarn weer terug. En weer. En weer.

Als je het eenmaal ziet, kun je zelf allerlei van zulke raadsels bedenken. Met een tweepersoonsbootje in plaats van een brug. Met vier mensen in plaats van vijf dieren. Het is eigenlijk alleen een beetje rekenen. Meer niet.

    • Margriet van der Heijden